Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Президентът Радев: Всеки ден без работещ парламент натрупва проблеми

от БНТ
12:05, 12.11.2021 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
Политика
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев направи обръщение към народа по повод предстоящите избори за президент и вицепрезидент и Народно събрание. Радев е кандидат за втори президентски мандата, но като действащ държавен глава Конституцията му дава право да прави такива обръщения към народа.

Основното послание на президента беше, че всички хора трябва да гласуват на предстоящите президентски и парламентарни избори, защото те са изключително важни за бъдещето на страната. Той посочи, че всеки глас е важен.

Държавният глава изрази надежда, че по-бързо трябва да заработи новото Народно събрание, защото пред страната има много проблеми, които имат нужда от законодателна власт, като приемането на държавния бюджет за догодина.

Ето какво каза президентът Румен Радев:

Уважаеми сънародници,

В неделя гласуваме за парламент, президент и вицепрезидент. Това е третият вот за годината.

Изборите през април и юли оставиха България без редовно правителство. Пред страната стоят неотложни задачи, които изискват законодателни решения. Сред тях е и приемането на държавния бюджет, но всеки ден без работещ парламент натрупва проблеми, които следващото Народно събрание трябва да решава, и тези проблеми правят неговата задача още по-предизвикателна. Проблеми, от които вече страдаме и днес.

Последните два състава на Народното събрание живяха кратко, не излъчиха мнозинство, но бяха етапи от пътя, който ще ни изведе от кризата. В тях се чуха важни идеи, важни предложения, истини и мнения, които допринесоха за възстановяването на демократичния дебат.

В неделя предстои да изберем не просто народни представители, президент и вицепрезидент, но и да определим какво бъдеще искаме да имаме. Да надмогнем егоистичните заблуди и спасяването поединично, които са в основата на моралната криза. Затова всеки един глас - на младия и възрастния, на бедния и богатия, на образования и необразования, ще окажат влияние в определянето на нашата обща съдба. Нека всеки от нас даде своя свободен, осъзнат и отговорен глас.

Мнозина не гласуват, защото се страхуват да не бъдат излъгани. Но изборите са тъкмо обратното: възможност да санкционирате лъжата. Да санкционирате онези, които бъркат в джоба ви, които ограбват бъдещето ви. Да посочите хората, които ще дадат моралния облик на властта. Да зададете посоката, в която искате да се развива България. На изборите гражданинът е арбитърът. Възползвайте се от тази възможност.

И колкото повече българи кажат думата си, толкова по-устойчиви ще бъдат институциите ни, толкова по-слаба ще бъде мафията, която разчита на обществената апатия.

Скъпи съотечественици,

Нека всеки, които милее за България, както тук, така и далече от Родината, даде своя глас за нейното бъдеще в неделя, 14 ноември.

Благодаря за вниманието!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
38 души са задържани за изборна търговия до момента
38 души са задържани за изборна търговия до момента
Унищожиха невзривени боеприпаси, открити в незаконно сметище
Унищожиха невзривени боеприпаси, открити в незаконно сметище