НОВИНИ

Нидерландия въвежда частичен локдаун

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:04, 12.11.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От утре Нидерландия ще наложи частично затваряне в опит да овладее COVID-19.

От 7 сутринта утре в Нидерландия влизат в сила нови, по-строги мерки. Баровете, ресторантите и магазините за стоки, които не са от първа необходимост, ще трябва да затварят в 19:00. Кината и театрите ще продължат да работят. Спортни събития ще има, но без публика. Децата също ще продължат да учат присъствено. Хората са призовани да работят дистанционно, ако това е възможно.

"Предпочитам по-леки мерки, но ако се налага - нека ни затворят за две седмици и да видим дали това няма да облекчи ситуацията. Ако питате мен - просто трябва да свикнем да живеем с вируса", коментира жител на Нидерландия.

Мерките ще са в сила поне три седмици.

"Мисля, че отново ще затворят всичко. Ресторанти, нощни барове. Надявам се единствено да не въвеждат повторно вечерен час. Но според мен ще го направят", сподели друг гражданин.

Въпросът за вечерния час е този, за който се очаква да даде яснота тази вечер премиерът Mарк Рюте. Нидерландия беше една от първите европейски държави въвели тази мярка при предишна вълна, което пък предизвика бурни протести в цялата страна.

Броят на случаите на коронавирус в страната с население 17,5 милиона души нараства бързо от края на септември. До въвеждане на по-строги мерки се стигна, след като тази седмица беше отчетен рекорден брой нови случаи - около 16 300 броя за 24 часа.

Около 85% от възрастните в Нидерландия са напълно ваксинирани срещу COVID-19. Досега бустерни дози се даваха само на малка група хора със слаба имунна система, а през декември те ще бъдат предложени на хора на възраст над 80 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици с мил жест към пациенти и лекари в ковид отделение в Русе
Ученици с мил жест към пациенти и лекари в ковид отделение в Русе
Кайседо и Еквадор докосват Световното в Катар
Кайседо и Еквадор докосват Световното в Катар