НОВИНИ

Министър Кацаров: Няма да има локдаун

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 12.11.2021
Чете се за: 06:47 мин.
Още
Слушай новината

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, изпълнителният директор на ИАЛ магистър-фармацевт Богдан Кирилов, съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова и директорът на дирекция „Лекарствена политика“ в МЗ д-р Десислава Велковска дадоха брифинг пред медиите.

Вижте повече подробности в прякото включване на Альоша Шаламанов.

Няма да има локдаун, заяви в началото на брифинга министър Кацаров.

Мерките дадоха своя резултат, допълни той. Подчерта, че намаляването на броя на заразените е успех на всички наши сънародници и им благодари за спазването на мерките.

Не сме се водили от страха, напротив - през цялото време се настоявали, че хората трябва с разум и чувство за отговорност, че това е обща мисия за всички нас, обясни здравният министър.

В момента сме надолу от пика и се надяваме при спазването на мерките, този спад да продължи, обясни проф. Мира Кожухарова. Наблюдава се и тенденция за намаляване на болните.

За качването на върха ни трябваха по-малко от 13 седмици, подчерта проф. Кожухарова.

Сертификат за антитела: Как може да го получим и за колко време ще важи?

Има рязко нарастване на броя на тестовете, особено след въвеждането на зеления сертификат.

По време на епидемична вълна това всъщност е най-сигурния начин за противодействие, защото всеки положителен се изолира и това намалява броя на заразените, обясни проф. Кожухарова.

Зеленият сертификат е активизирал и ваксинацията у нас, но усилията затова трябва да продължат.

Вчера ръководството на МЗ обсъжда възможностите за доставка на нови лекарствени продукти за лечение на ковид болни, съобщи още министър Кацаров.

Над 180 000 флакона от ремдесивир са закупени и използвани за лечение на ковид пациенти в тежко състояние у нас, съобщи д-р Десислава Велковска.

В България вече има доставени и разпределени моноклонални антитела. Изготвени и разпространени са критерии до всички лечебни заведения и към момента пациентите се лекуват успешно с тях. В момента тече процедура за внос на лекарствения продукт и на другия производител на моноклонални антитела. Те се прилагат интравенозно на пациентите и може да се прилагат и на пациенти, които не са хоспитализирани, обясни д-р Велковска.

МЗ стартира и процедура за внос на лекарства под формата на таблетка, като те ще бъдат преписвани на пациенти с лека форма на инфекцията.

EMA препоръчва две лекарства с антитела за лечение на COVID-19

Очаква се в началото на следващата седмица ЕМА да издаде разрешение за двата лекарствени продукта, обясни Богдан Кирилов.

За продуктите, които се използват при лечение на ревматоиден артрит, ЕМА извършва проучвания за възможността да бъдат прилагани за лечение на пациенти с ковид в тежко състояние.

Активната работа на ЕМА с водещи експерти позволява много бързо да се извършва оценката на лекарствените продукти, но към момента най-много данни са натрупани за ваксините, така че на този етап профилактиката с тях остава основната възможност на здравните системи за борба с тази пандемия, обясни Богдан Кирилов.

Повечето от тези лекарства имат ефективност от 50-60%, което не може да се сравнява с ваксините, които имат на практика ефективност от над 90%.

Лекарството ще помогне на част от хората, ако не са успели да се ваксинират, но далеч не на всички. Така че да не се възприема като превратно това, което осигурява фармацевтичната индустрия, подчерта Стойчо Кацаров.

Той отново отправи призив към всички сънародници към ваксинация, за да се премахнат ограниченията и да се върнем към нормалния си начин на живот.

Здравният министър подчерта, че всички посочени лекарства срещу ковид се прилагат преди най-тежката фаза на заболяването. До този момент няма и не е регистриран лекарствен продукт, който да дава ефективност при критична форма, обясни Кацаров. Той допълни, че става въпрос за изключително скъпи медикаменти, включително ремдесивир.

Цената на една ваксина е 15-20 евро, а цената на тези медикаменти е 50-60 пъти по-скъпа, така че ваксинацията няма алтернатива.

В цялата страна вече има щадящи тестове за учениците

Министърът отговори на въпрос кога големите ученици ще могат да се върнат в клас, като заяви, че това трябва да бъде преценено от образователното министерство.

Ние сме в процедура на договаряне на тестове, които по наши изчисления, би трябвало да стигнат за месец напред, уточни Кацаров.

Мисля, че са налични около 400 000 теста, които се предават на МОН, допълни той.

МЗ: Натискът върху болниците е намалял заради ковид зоните

Броят на хоспитализираните намалява през последните дни, също така и в интензивните отделения. Засега здравната система се справя добре и намаляващият натиск е добър знак. Има достатъчно легла, заяви Кацаров в отговор на въпрос на БНТ.

В тази вълна имаме с 16% по-висок брой на регистрирани с ковид, като в случая хоспитализациите не са се увеличили, а са намалели с 35%. Това обаче не е знак, че заболяването протича по-леко, допълни министърът.

За какво ни е необходима медицинска помощ от ЕС?

Активирали сме механизма за помощ от ЕК, но засега не се налага да се възползваме от помощта им, допълни той.

МЗ възнамерява да предложи удължаване на епидемичната обстановка с между 4 и 6 месеца, каза още министърът.

Целият брифинг вижте ТУК:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция срещу търговията с гласове се провежда в Сливен (СНИМКИ И ВИДЕО)
Акция срещу търговията с гласове се провежда в Сливен (СНИМКИ И ВИДЕО)
Спецоперация на МВР се провежда в Буковлък
Спецоперация на МВР се провежда в Буковлък