НОВИНИ

EMA препоръчва две лекарства с антитела за лечение на COVID-19

чехия разреши българско лекарство лечение covid
bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 11.11.2021
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Комитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба (CHMP) към Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча одобрението на две лекарства с моноклонални антитела за лечение на COVID-19, пише БНР.

Агенцията публикува изявление, в което обяснява, че двете лекарства, наречени Regkirona и Ronapreve, могат да се използват за лечение на хора на възраст 12 и повече години с тегло над 40 килограма.

Комитетът препоръча разрешаване на Ronapreve за лечение на COVID-19 при пълнолетни и юноши (лица на възраст от 12 години и с тегло най-малко 40 килограма), които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от тежко заболяване от коронавирус.

Ronapreve също така може да се използва и за предотвратяване на COVID-19 при хора на възраст 12 и повече години с тегло най-малко 40 килограма. Компанията, която е кандидатствала за разрешение на Ronapreve, е швейцарската Roche Registration GmbH съвместно с американската Regeneron Pharmaceuticals Inc.

По отношение на Regkirona, Комитетът препоръча да се разреши лекарството за лечение на COVID-19 при пълнолетни, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които също са изложени на повишен риск заболяването им да стане тежко. Заявителят за Regkirona е южнокорейската компания Celltrion Healthcare Hungary Kft.

И двете лечения "значително намаляват хоспитализацията и смъртните случаи при пациенти с COVID-19, изложени на риск от тежко заболяване", се казва още в изявлението на EMA.

"Сега Комитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба ще изпрати своите препоръки за двете лекарства на Европейската комисия за бързи правно обвързващи решения“, посочва Европейската агенция по лекарствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради топенето на ледовете столицата на Индонезия може да се озове под вода до 2050 г.
Заради топенето на ледовете столицата на Индонезия може да се озове под вода до 2050 г.
Липсата на кворум спасява Зоран Заев от сваляне
Липсата на кворум спасява Зоран Заев от сваляне