НОВИНИ

Връчиха дипломите на випускници от Военната академия

Николай Минков
от Николай Минков
10:17, 31.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
връчиха дипломите випускници военната академия
Слушай новината

Президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха в тържествената церемония по случай връчване дипломите на слушателите-випускници от випуск "Васил Левски" – 2023 на Военната академия "Г. С. Раковски".

Дипломи и назначения на длъжности на стратегическо и оперативно ниво получиха 10 офицери от магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" на факултет "Национална сигурност и отбрана", както и 23-ма офицери от различните специализации на магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ и от професионално направление „Военно дело“.

Сред завършващите има и петима военнослужещи. По традиция церемонията започна с посрещане на националния флаг, химна на Република България и химна на Сухопътните войски.

снимки: БТА

Президентът Румен Радев поздрави випускниците на Военната академия "Георги С. Раковски":

"Успехът ще е с онези, които не само знаят какви задачи ще изпълняват, но и в средата, която ще ги изпълняват. Отстояването на националните и колективни интереси ще изискват все повече енергия. Сигурен съм, че следите войната и със своите преподаватели я анализирате.

Пред випускниците на военната академия "Г.С Раковски" президентът Румен Радев очерта новите предизвикателства пред армията на фона на сложната геополитическа ситуация, заплахите и рисковете пред националната и колективна сигурност.

Факторите, които в момента определят развитието на войната, президентът коментира така.

"Инфраструктурата, всеобхватната логистика, мобилността, инженерните и фортификационни съоръжения, системите за наблюдение, разузнаване, комуникация и навигация с все по-широко използване на космоса и способностите да се обвържат войските в единно информационно пространство, което да дава така необходимото информационно превъзходство. Пълноценно взаимодействие между родове и видове войски. Способността бързо да се намират и адаптира високотехнологични и евтини решения, които да носят асиметрично предимство. все по широкото използване на дронове от всякакъв характер и виждате само примерите. Комерсиален дрон за 10 хиляди, адаптиран бързо, унищожава танк за 10 милиона".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Иван Нейков
Почина Иван Нейков
Катастрофа между два камиона затруднява движението на АМ "Тракия" край Пловдив
Катастрофа между два камиона затруднява движението на АМ "Тракия" край Пловдив