НОВИНИ

Все по-малко гърци пазаруват у нас заради увеличените цени

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 16.04.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Значително е намалял потокът от гърци, които пътуват до България, за да пазаруват, показват наблюденията на местните търговци в Сандански. Причината е в увеличението на цените на стоките у нас и изравняването им с тези в южната ни съседка.

Панайотис е от Кавала. Избрал е да прекара Великден заедно със семейството си в Сандански. Разказва ни, че тази година ще се въздържа от покупки заради високите цени на стоките в търговските обекти.

"Очаквахме да е по-евтино тук, понеже има голяма разлика в доходите ни. Виждам, че са изкуствено завишени цените на всички продукти", казва той.

"Единственото по-евтино тук е цената на горивото в сравнение с Гърция".

Според клиентите от южната ни съседка, най-голямо увеличение има в цената на млечните продукти. В магазин за хранителни стоки в Сандански, цената на кашкавала достига до 26 лева на килограм.

"Идват много малък брой гърци, които предимно минават само да попитат като цени, като наблюдение какво имаме във витрината, и си взимат една вода и си излизат. В момента трудно можем да ги накараме да си купят нещо", казва Петър Гроздилов, търговец.

"Масово гърците, каквито бяха преди години, ги няма. Без да преувеличавам, преди години бях преброил 70 автобуса, които запълваха всяка свободна улица тук, в централната част", разказва Георги Кунчев от Сандански.

БНТ: А сега колко са автобусите, ако направим някакво сравнение?

– Два-три.

А хотелиерите в Сандански са принудени да предлагат по-изгодни оферти, за да задържат малкото останали туристи от Гърция.

Вижте още в репортажа на Аксения Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облачно и с валежи ще бъде и през новата седмица
Облачно и с валежи ще бъде и през новата седмица
Българските борци научиха имената на своите съперници за първия ден от европейското в Загреб
Българските борци научиха имената на своите съперници за първия ден от европейското в Загреб