НОВИНИ

"Европейци": Как уличното изкуство възроди малко градче в Сардиния?

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:00, 16.04.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Тази седмица предаването "Европейци" ще ви заведе до една задължителна спирка за всеки турист на остров Сардиния – малко градче, спасено от забравата чрез изкуството. Вместо от порутени сгради, туристите са посрещнати от ярки цветове по фасадите на къщи и огради.

Гледайте целия епизод на "Европейци" ТУК

Заобиколено от шафранови полета, но обезлюдено през 80-те, днес италианското градче Сан Гавино Монреале е пълно с живот. На езика на младите пътешественици – топ дестинация с хиляди последователи в Инстаграм.

"Всичко започна преди 8 години. Загубихме скъп приятел и рисувахме в негова памет. Две години по-късно разбрахме, че това може да бъде добър начин да обединим хората, които живеят в Сан Гавино, като създаваме изкуство. Най-вече като променим места, които са били разрушени, да се погрижим за тях като ги превърнем в пространства за изкуство", разказва Джорджо Казо - артистичен директор на проекта.

Лична кауза и възможността да остави своя почерк, довела и художничката Карол Рол в Сан Гавино Монреале

"Тук съм, за да нарисувам тази стена, да направя произведение, вдъхновено от борбата срещу насилието. Тя представлява нещо като марш на жените. Отляво можем да видим жени в търсене на помощ и след това, ако гледате стенописа вдясно, ще видите, че ситуацията се променя, така че жените заедно могат да стигнат навсякъде, където пожелаят, каквато е идеята на картината", разказва той.

Сан Гавино Монреале е град, който бе напът да изчезне, но се възроди, за да покаже на Европа и светът, че там в Италия, в сърцето на остров Сардиния, хората са сплотени, обичат своя дом и правят животът си по-цветен - за радост на откривателите на красиви кътчета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джесика Гадирова с трети златен медал на европейското по спортна гимнастика
Джесика Гадирова с трети златен медал на европейското по спортна гимнастика
Арсенал загуби нови две точки в битката за титлата в Англия
Арсенал загуби нови две точки в битката за титлата в Англия