НОВИНИ

Може ли изкуственият интелект да замени счетоводителите и как се справя с грешната информация?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:58, 16.04.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

В ерата на изкуствения интелект отново поставяме въпроса може ли той да измести естествения в някои професии? След като ChatGPT вече взе изпит за лекарски лиценз в САЩ с 90% правилни отговори и след като получи отлична оценка на няколко изпита по право в Университета в Минесота, проверяваме какви са счетоводните му способности и има ли шанс да доведе но съкращения и в тази сфера.

Една елементарна счетоводна задача отнема на изкуствения интелект под половин минута. За 20 години хиляди такива са минали през ума на главния счетоводител Екатерина Славова.

"В състезание не бих се включила, разбира се изкуственият интелект ще я сметне много по-бързо, може да е за секунди дори. Докато аз като човек, като погледна тази задача, започвам да гледам. Капитал 5000 лв. - защо е 5000? Започвам да мисля в друга посока. Аз губя време в разсъждения. Но това пък в по-късен етап ми дава по-правилна преценка. Докато изкуственият интелект не влага разум", казва тя.

Даваме по-сложна задача на изкуствения интелект, в която се изисква и анализ, и съвет. И той ни дава. С уговорката, че е просто изкуствен интелект. Само че по същия начин "просто изкуственият интелект" вече води до уволнения.

"В технологичния сектор в Америка, компании като Facebook съкращават десетки хиляди служители, Twitter прави същото и моето предположение е, че повечето от тези позиции няма повече да се заемат от хора. Професии като писане на код, писане на статии, административна работа, счетоводство, работа с клиенти, са застрашени от изкуствения интелект. Почти всичко, което може да се работи от компютъра вкъщи, ще е в риск през следващите 5 години. Дори някои правни услуги, дори работата в колцентър. Моята професия, като академик, бих казал, че също е сред застрашените", казва проф. Брет Карауей от Университета в Торонто.

Едно от успокоенията за хората засега е, че изкуственият интелект все още е на ниво "малко по-умен калкулатор".

"Той може да помни и да изчислява прецизно, но не би могъл да взима решения в кризисни ситуации. Не виждам в сферата на счетоводството как изкуственият интелект би могъл да замени естествения разум. Тъй като човешкият ум е комбинативен, а изкуственият интелект събира информация от това, което му е зададено от човека", казва Екатерина Славова.

Точно защото знанията на изкуствения интелект са такива, каквито хората са му дали, екипът ни провери дали може тотално да го обърка, като му даде грешна информация. Измислихме име на несъществуващ град. Изкуственият интелект отрече такъв град да съществува. Но с някои конкретни измислени данни го убедихме, че такова място има в сърцето на Дунавската равнина. Попитахме го отново какво знае за град Керин. И виждаме, че той повтаря всичко, което сме му втълпили.

Това предизвиква ново подозрение - че с малко повече усилия някой ден можем да убедим изкуствения интелект, че 2+2 е равно на 5. И той да повярва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед се справи лесно с Форест и се върна на 3-о място във Висшата лига
Манчестър Юнайтед се справи лесно с Форест и се върна на 3-о място във Висшата лига
Нефтохимик отново надви ЦСКА след драма в зала "Христо Ботев" и прати серията в пети решителен мач
Нефтохимик отново надви ЦСКА след драма в зала "Христо Ботев" и прати серията в пети решителен мач