НОВИНИ

Експеримент на БНТ: Доколко изкуственият интелект може да замести хората в професиите им?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:12, 10.04.2023
6380
Чете се за: 04:32 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Изследователи от екипа на Google и ключови фигури от света на технологиите предупредиха, че мощното развитие на изкуствения интелект трябва да спре поне за половин година, тъй като той може да бъде заплаха за човечеството.

Илън Мъск, Стийв Возняк и още 1375 души подписаха отворено писмо, с което казаха, че ако изкуственият интелект продължава да се развива, това би довело до море от дезинформация и може да се наложи да се създадат контролни органи. Инвестиционната банка "Голдман Сакс" пък предупреди, че 300 милиона работни места могат да бъдат автоматизирани.

Екип на БНТ направи експеримент доколко изкуственият интелект може да замени хората в различни професии.

Започваме експеримента с една уговорка. Изкуственият интелект никога не е в лошо настроение, не иска да пие кафе и не създава интриги на работа.

"Машината не получава заплата, не си почива. Машината може да се използва по всяко едно време, няма моменти, в които да не иска да свърши работата", обяснява програмистът Николай Костов.

БНТ: Без да иска да излиза в обедна почивка?

Николай Костов, програмист: Без да иска болнични. Без да иска отпуска.

Но проверяваме и колко бързо може да реши една задача за начинаещ програмист.

"Скоростта на писане е по-бърза от човешката в момента. Дотук всичко е коректно. За около минута успя да напише функцията. На един начинаещ програмист такава задача би могла да отнеме между 10 и 15 минути", казва Костов.

Рано е да се каже дали това вече води до уволнени програмисти. Но експертите по-скоро смятат такъв сценарий за преувеличен.

"Програмирането е много повече от просто писане на една страница с код. А понякога се изискват хиляди редове с код и ще мине време преди машината да се усъвършенства. Да, тя не забравя, по-трудно прави грешки от разсеяност, но пък хората имат умението да виждат цялата картина", казва Альоша Бурхарт, изследовател в Център за изследване на изкуствен интелект в Германия.

Докато умуваме дали изкуственият интелект може да изяде нечий хляб, той за секунди ни създава цяла концепция за приложение.

БНТ: Вместо нас създаде една концепция, от която ние можем да печелим пари?

Николай Костов, програмист: Да, точно така, създаде ни минималните изисквания по негово виждане за едно хубаво приложение за доставка на храна.

Сега пред шефовете в IT индустрията стои нов въпрос: кого да наемат оттук нататък - хора или машини?

"Наемам половината хора, които съм предвидил, че ще наема и останалите задачи ги възлагам на изкуствен интелект. Все още сме далече от момента, в който той напълно да може да замени голяма част от професиите. Този момент може би някога ще се случи, но няма да е в близките 10 години по мое мнение", смята Николай Костов.

С успех обаче отменя един графичен дизайнер - за секунди успя да направи снимка на панда, която води новини. И котка, която се включва от планината.

"Микрофонът, котката, отражението, лапите, муцуната ѝ. Графичните дизайнери - да, за 2 часа, за 4 часа биха могли да скицират една от тези версии", каза Костов.

Програмистите знаят, че свободните места са повече от наличните кандидати. И изкуственият интелект може да им бъде приятел - засега.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дизелът поевтиня с близо 90 стотинки - ще се задържат ли цените?
Дизелът поевтиня с близо 90 стотинки - ще се задържат ли цените?
Момчил Лазаров: Призоваваме Наско Сираков да върне акциите на клуба
Момчил Лазаров: Призоваваме Наско Сираков да върне акциите на клуба