НОВИНИ

Денят на краля - коронацията на Чарлз ще бъде по-скромна от тази на майка му

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:49, 10.04.2023
Чете се за: 04:07 мин.
Европа
Слушай новината

До коронацията на Чарлз III на 6 май остава по-малко от месец. От Бъкингамския дворец обявиха подробности за събитието, от които става ясно, че то ще е по-скромно от последната коронация, на която поданиците са били свидетели - тази на Елизабет Втора.

Все пак, коронацията на британските монарси е единствена по рода си в Европа и остава почти непроменена за последните хиляда години.

На 6 май всички погледи ще са вперени в каляската от Диамантения юбилей на Елизабет Втора през 2012 година, която ще напусне Бъкингамския дворец, теглена от шест коня Уиндзър Грей и ще потегли по "Дъ Мол", ще премине под Адмиралтейската арка през "Трафалгар Скуеър", покрай статуята на обезглавения първи крал с името Чарлз. След това, по "Парламент стрийт", ще стигне до Уестминстърското абатство. В интериора ѝ има дървен материал от много места по света, със специална връзка с короната, като замъка Балморал и парламента в Единбург - Холирудхаус.

Снимка: БТА

"Каляската е значително по-висока от колите и отгоре има огромна златна корона, инкрустирана с дъб от кораба Виктори, флагман на кралския флот от 18-и век. Златната каляска ще е красиво осветена отвътре, така че множеството отдалеч да вижда монарха в Деня на коронацията", казва Сали Гудсър, куратор на кралската колекция.

Техни величества ще заемат местата си пред погледите на 2000 гости за церемонията, която ще започне точно в 13.00 часа българско време под ръководството на епископа на Кентърбъри.

"Това е не просто кралската църква, а църквата на нацията. Тук се провеждат големи и специални служби и това привлича всеобщото внимание. Абатството е тук от 1000 години", казва Скот Крадок, ръководител на Службата за посетители на Абатството.

70 години след коронацията на Елизабет II - първата, предавана по телевизията, първородният ѝ син ще седне на 700-годишния трон.

Върху главата му ще бъдат положени последователно две корони - най-напред короната на Свети Едуард, обсипана с рубини, аметисти, самфири, гранати, топази, турмалини и известна с това, че тежи 2 кг и 200 грама, а след това и имперската корона, която се носи и при отиването в парламента. Камила ще бъде провъзгласена за кралица.

След коронацията техни величества ще се върнат по обратния път със златната кралска каляска, използвана за първи път от Крал Джордж III през 1762 година. Използвана е при всички коронации от близо 200 години и е толкова тежка, че макар и теглена от осем коня, се движи със скоростта на пешеходец. Ще я следват представители на различни военни части.

Финалът на деня ще е поздравът на краля и кралицата от балкона на Бъкингамския дворец, но все още не е ясно кои членове на кралското семейство ще имат честта да бъдат поканени за тази историческа сцена, която ще остане сред кадрите на деня, годината и столетието.

Специалните пратеници на БНТ в Лондон ще ви покажат на живо събитията от историческия ден. Студиото "Новият крал" започва на 6 май в 12.25 часа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момчил Лазаров: Призоваваме Наско Сираков да върне акциите на клуба
Момчил Лазаров: Призоваваме Наско Сираков да върне акциите на клуба
Женският национален отбор на България по футбол отстъпи на Косово
Женският национален отбор на България по футбол отстъпи на Косово