Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Има ли пробойни в Закона за домашното насилие?

bnt avatar logo
от БНТ
20:02, 10.04.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Само за последната година 2764 жени са потърсили закрила и помощ от "Асоциация Анимус". Голяма част от пострадалите се страхуват да се обърнат или да подават сигнали, тъй като нямат доверие в институциите.

Години наред продължава борбата за промените в двата закона у нас за домашното насилие, но резултат няма. Като сериозен проблем специалистите посочват липсата на регистър за подадените сигнали, стеснения кръг на хора, които са защитени от закона и липсата на държавен орган за превенция.

Според експертите, ако 49-ото Народно събрание не ги приеме, ситуацията в страната ни ще става все по-страшна.

След домашно насилие от началото на годината досега 11 жени са загубили живота си. Последната жертва беше 32-годишната Кристина от София.

Дори и да беше подала сигнал за насилие, не е ясно каква закрила можеше да получи. Защото Законът за защита от домашното насилие защитава само лица, които имат фактическо съпружеско съжителство. Според адвокат Йорданка Бекирска на първо място трябва да се промени това, за да може хора с по-широк диапазон да търсят защита.

"Институцията на съда, който работи по Закона за защита от домашното насилие, нямаше да може да съдейства, защото тя е извън рамките на легитимираните лица, които могат да бъдат защитени по този закон. Ако се беше обърнала към полицията - полицията поради липса на директна заплаха и поради липса на конкретика в тази ситуация също нямаше да може да съдейства", заяви адвокат Йорданка Бекирска.

Според доц. Милен Иванов полицията у нас страда от липса на служителите на терен. Това е причината приоритетно да се приемат и регистрират само сигнали, които съдържат данни за извършено престъпление.

"Другите сигнали, които се подават в дежурните, се завеждат в общ регистър и чакат решаване, но това чакане, ако вътре няма конкретика, може да е с години. Няма статистика, която при системен сигнал, който не съдържа престъпление, да му се направи извод, че е рисков. В държавата е нужно сериозно криминологично изследване, за да може от него да започне промяната", допълни доц. Милен Иванов, бивш заместник-ректор на Академията на МВР.

В края на януари след тричасов дебат парламентът отхвърли за пореден път двата законопроекта за защита от домашното насилие. Промените, които искат организациите за закрила на пострадалите, са за създаване на регистър, както и Национален съвет за превенция и защита.

"Ако държавата си беше на мястото, нямаше да има лош имидж на институциите, хората не искат да се обръщат към тях и затова се обръщат главно към нас. Тези депутати, които говориха такива глупости в парламента, да вземат да си свършат работата и да си прочетат предложения законопроект и да го гласуват, а не да не говорят за семейни ценности и да гонят караконджули и джендъри", каза още Надежда Стойчева, "Асоциация Анимус".

За последните три години на телефон 112 има над 110 000 сигнала, свързани с домашно насилие.

Автор: Тереза Кънчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всеки пети изборен протокол е сгрешен
Всеки пети изборен протокол е сгрешен
ЦСКА посреща Лудогорец на 30 април
ЦСКА посреща Лудогорец на 30 април