НОВИНИ

Чести избори и липса на редовен кабинет - може ли България да остане без държавен бюджет?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
19:14, 10.04.2023
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Възможно ли е честите парламентарни избори и липсата на работещ редовен кабинет да оставят България без държавен бюджет?

Оказва се, че липсата на финансова рамка поставя пред изпитание и работата на местната власт.

Работодатели, синдикати и експерти са притеснени от негативните ефекти на продължаващата политическа криза и апелират депутатите за държавническо поведение.

В края на миналата година Народното събрание прие закон, с който да удължи действието на бюджета за 2022 г. с три месеца. Но прие и изключение - този период важи, когато има действащ парламент. Това означава, че от 19 април ще продължи обратното броене. За общините е важно най-късно до юни да бъде приет Закон за държавния бюджет за тази година.

"Успяваме да покриваме текущите разходи, но не може да направим нищо повече, ако държавата остане без бюджет за юни това означава, че общините през тази година въобще няма да успеят да приемат бюджети. Последните заседания на нашите общински съвети ще бъдат през месец септември", заяви Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Общините се нуждаят от финансиране за нормалната работа на училища и детски градини, улично осветление, сметосъбиране и сметоизвозване. Увеличени са и разходите за по-високата минимална работна заплата и цените на енергоносителите.

Оплакват се и от липсата на компенсации за природния газ за 77 общини. Намалените средства водят и до силно ограничаване на инвестиционните програми, включително и по Плана за възстановяване, където са нужни средства за консултантски услуги и енергийни обследвания, за да се изготвят проектите.

"През 2022 г. успяхме да договорим с МРРБ около 400 млн. лв. за инвестиционни проекти на 232 общини. Тогава договорихме с МРРБ да получим 50% от разходите за проектите на всяка община, а в бюджет 2023 г. да бъдат заложени останалите 50%. Разбираемо поради липсата на бюджет проектите са започнати или ако мога да дам пример - улиците са разкопани - нямаме средства, за да ги асфалтираме", коментира Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

В отговор на запитване на БНТ от финансовото министерство обясняват, че когато държавният бюджет не е приет в определения срок Народното събрание по предложение на Министерския съвет определя допълнителен срок за събиране на приходи и извършване на разходи.

В случаите, когато държавният бюджет не е приет в определения срок, Народното събрание по предложение на Министерския съвет определя с решение допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери.

Това обаче не задоволява синдикатите и работодателите, които са недоволни от липсата на редовен държавен бюджет.

"Бюджетът в момента е статичен при една динамична конюнктура и бидейки статичен той не е адекватен. Държавата не се грижи да редуцира социалните дисбаланси, които пазарът създава и които на пазара не му е работа да ги редуцира. На държавата и е работа да редуцира социалния дисбаланс. Говоря за ръста на неравенствата, за бедността", допълни Любослав Костов, старши икономист в КНСБ.

"Поради липса на парламентарно мнозинство, което да излъчи редовно правителство, е изключително опасно да се внася в Народното събрание проект на бюджет, защото ще бъдем свидетели на това, което бяхме в предходния парламент. Ще започне едно сватбарско наддаване, което ще постави под риск финансовата стабилност на държавата", добави Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

Затова държавата трябва да бъде подготвена с консервативна финансова рамка, която да отговори на външните кризи.

"Светът глобално влиза в икономическа криза и е важно България да има бюджет, но не какъв да е и не защото ще влизаме в еврозоната, а стабилен бюджет, за да запазим борда и неговата устойчивост. Това е големият залог", каза още Кузман Илиев, икономически анализатор.

Макроикономическите очаквания на финансовото министерство, при които ще бъде внесен бюджетът на служебния кабинет, са влошени спрямо предходната година. Нарастването на БВП се забавя от 3.4% до 1.8%. Очаква се и забавяне в ръста на доходите до 11.5% през тази година спрямо 18.4% през миналата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветозар Томов: Не виждам основания за касиране на вота, резултатът ще е същият
Цветозар Томов: Не виждам основания за касиране на вота, резултатът ще е същият
Възможните формули за кабинет - трети мандат, експертно правителство или нови избори?
Възможните формули за кабинет - трети мандат, експертно правителство или нови избори?