НОВИНИ

Пред съда Семерджиев рязко смени тезата си за катастрофата на "Черни връх" (Обобщение)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:20, 10.04.2023
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Слушай новината

Георги Семерджиев - подсъдимият за катастрофата на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени, рязко смени тезата си. За първи път той говори пред съда и обясни, че във фаталната нощ на 5 юли, мощният му джип бил управляван от млада жена, с която се запознал в Instagram. Версията му обаче противоречи на обясненията, които той е дал пред разследващите три дни след катастрофата.

Бизнесът на Семерджиев, по негови твърдения, бил отдаване на коли под наем. За целта имал профил, в Instagram. Именно там с него се свързали "две млади и хубави момичета". Те поискали да наемат луксозния и мощен автомобил и той по изключение се бил уговорил с тях да направят тестдрайв във фаталната вечер на 5 юли. Всъщност в обясненията си подсъдимият малко се обърка - първоначално обясни, че били момче и две момичета, но после се поправи. Адвокатът му поиска тези две момичета да бъдат разпитани, но така и не бяха посочени техните имена и ЕГН-та за призоваване, което мотивира съда да отхвърли това искане.

Снимки: БТА, БНТ

Пред съдебния състав Семерджиев надълго обясни, че помни всичко до момента на катастрофата. След това е загубил паметта си и си спомня, че на следващия ден по обяд се събудил, когато полицаите "бутнали" входната врата на апартамента му, за да го арестуват. Спомня си, че на 5 юли, късно вечерта, се срещнал с две момичета на паркинг под Моста на влюбените. Младите жени искали да наемат автомобила му. Едната се качила зад волана за тестдрайв, Семерджиев бил седнал на предната пътническа седалка, а другата зад него. Тръгнали по бул. "Черни връх" и причинили катастрофата.

"Аз разбрах днес от обясненията на подсъдимия. Кои са тези момичета може да ви каже подсъдимият. Аз не знам кои са. Две момичета, с които той се е запознал, знае имената, искали да управляват автомобила за тестдрайв", обясни адвокатът на Семерджиев Мирослав Христов.

Семерджиев си спомня още, че като тръгнали, пуснал синята полицейска лампа, която била на предното стъкло на мощния джип. Виждал червения светофар и казал на момичето, което шофирало да намали, но тя не намалила. Виждал и таксито, но мислил, че ще спре, за да им направи път. Адвокатът му обясни защо подсъдимия чак сега споделя тези спомени.

Мирослав Христов, адвокат на Георги Семерджиев: Сега дойде време, процесуално да има право да говори и той за това го казва сега.

БНТ: Той твърди, че са се видели на паркинга на "Макдоналдс" при Моста на влюбените?

Мирослав Христов, адвокат на Георги Семерджиев: Точно така.

БНТ: Защо не поискахте тогава видеозаписи от там да се предоставят, за да се види кога, как са се видели, какво се е случило?

Мирослав Христов, адвокат на Георги Семерджиев: Защото са изминали повече от три месеца и така или иначе не е възможно обективно да се провери тази информация. Безсмислено е. Аз и да я искам, съдът ще ми откаже.

Съдът намери противоречия между днешната версия и показанията, които Семерджиев е дал след повдигането на обвинение. Тогава в присъствието на своя адвокат е твърдял, че е бил отвлечен, упоен, а автомобилите му откраднати от негов конкурент. Семерджиев заяви, че не е давал такива показания и не разпознава подписа си.

"Той го обяснява с факта, че тогава е бил силно стресиран. Аз нямам обяснение, аз не знам защо", каза адвокатът.

БНТ: Помните, че той същата версия от досъдебното производство изрази и пред съдебния състав по време на мярката му за неотклонение?

"Така беше, така беше, то беше в един и същи ден".

Версията за отвличането на Семерджиев обаче разказва не само пред следователите, а и пред съда, когато беше поискано първоначалното му задържане. Това показва и протокола от съдебното заседание. В правото си на лична защита, тогава още като обвиняем, той казва, че е бил отвлечен, колите му били откраднати и бил подал сигнал за това в различни полицейски служби.

Съдът оценява всички доказателства, а не само твърденията на подсъдимия, които е съвсем естествено да бъдат защитна теза. Съществено е какви отпечатъци и биологичен материал са намерени по волана, лоста за скорости и ръкохватките на шофьорската врата на автомобила, с който е причинена тежката катастрофа.

Развръзката можем да видим до края на месеца. Делото е на финалната си права. Съдът насрочи пледоарии на 21 април. Ако всички се явят на това заседание, би следвало след пледоариите Семерджиев да има право на последна дума, а след това да чуем и присъдата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови над 800 000 лева отпуска държавата за деца, останали без място в детски градини
Нови над 800 000 лева отпуска държавата за деца, останали без място в детски градини
Генералният спонсор на Левски: Заставаме безрезервно и безкористно зад Левски
Генералният спонсор на Левски: Заставаме безрезервно и безкористно зад Левски