НОВИНИ

Всеки пети изборен протокол е сгрешен

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:11, 10.04.2023
Чете се за: 04:30 мин.
Политика
Слушай новината

Всеки пети протокол на тези избори е бил сгрешен. Това е рекорд в сравнение с последните няколко вота.

Необичайно висок брой грешки отчетоха от ЦИК в протоколите. Секционната комисия, на която д-р Лъчезар Алексиев е председател за пореден път в Пловдив, е допуснала само една грешка, и то в преференциите. Зъболекарят си го обяснява с това, че той и колегите му са натрупали опит и не са били сменяни в последните години. За разлика от стотици, а може би и хиляди, други комисии.

"Трябва да пишем прекалено много цифри след един 12-часов ден, който е изпълнен и с положителни, и с негативни емоции, просто това пресмятане за мен е нелогично. Не е логично машината да бъде превърната в един принтер. Идеята е да отразим волята на избирателите, а не да броим и да смятаме допълнително, за мен е излишно", казва д-р Алексиев.

С Ива Лазарова, която е наблюдател на изборите у нас от 14 години, проверяваме защо се стига до грешки и какво точно смятат членовете на секционните комисии.

"Хората от комисиите е трябвало да съберат първо всички гласове общо получени, за да могат да получат целия резултат - през два реда да събират числа. След което да ги попълнят в точка 7.1. Когато съберат всички през три реда в тези 4 страници, трябва да съберат и хартиените бюлетини, те също се падат през 3 реда на тези 4 страници, и да ги попълнят отново в първата страница. Същото да направят и за машинните", обясни Лазарова.

Видеонаблюдението ни показа нагледно фалшификациите на вота - и сега какво?

Според нея това са и едни от най-сложните протоколи на избори досега. И тя, и д-р Алексиев ги сравняват с тези от април 2021 г., когато отново имахме смесено гласуване. Но с една огромна разлика - тогава машинните бюлетини не се брояха от комисията.

"Отново се смятаха данните от хартиено и машинното гласуване, но тогава машината излизаше с протокол, който смяташе машинните гласове и техния вот", припомни д-р Алексиев.

"Този път, въпреки че не се пресмятаха преференциите, хората от комисиите нямаха право да преписват данните от машинния протокол и трябваше да сумират хартиените и машинните бюлетини в няколко параграфа. Това беше допълнителна предпоставка за грешки", допълни Лазарова.

Данните на ЦИК ясно показват огромния брой грешки сега и през април 2021 г., сравнени с изборите от 2 октомври, когато гласувахме само с машини. Според Цветозар Томов, обаче, проблемите не са основание за касиране на вота. и напомня, че членовете на СИК са партийни предложения и няма изискване за образователен ценз. Ако тези грешки обаче се повторят, те биха могли да създадат проблем на местните избори.

"В протокола трябва да се съберат всички машинни и всички хартиени бюлетини и да се получи общият брой гласували с двете технологии, който пък трябва да съвпада с общия брой подписи, който комисията е получила в избирателния списък", каза Ива Лазарова.

"Ние сме там с цел да установим вота на гражданите, не да смятаме. За мен лично не е нормално ние да изпълняваме и тази функция, на фона на това, че повечето състави на комисии за пореден път бяха променени, дойдоха хора, които не са участвали на избори, това доведе до масово много грешки", смята д-р Лъчезар Алексиев.

По темата работиха: Виолета Русенова, Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генералният спонсор на Левски: Заставаме безрезервно и безкористно зад Левски
Генералният спонсор на Левски: Заставаме безрезервно и безкористно зад Левски
Има ли пробойни в Закона за домашното насилие?
Има ли пробойни в Закона за домашното насилие?