НОВИНИ

България празнува Възкресение

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:10, 16.04.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Православният свят посрещна Великден - празникът на празниците, с пожелания за мир, любов и светлина.

В полунощ площадът пред катедралния храм "Св. Александър Невски" в София се изпълни с миряни. Пасхалното богослужение отслужи лично патриарх Неофит. В посланието му имаше думи за смирение и разбирателство, за състрадание и милосърдие, за траен мир и благоволение.

Малко след полунощ пред катедралния храм "Св. Александър Невски" българският патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение.

Снимки: БГНЕС

Миряните със свещи в ръце се преклониха пред Божия син, който пожертва себе си заради човешките грехове. За разлика от миналата година, свещите бяха запалени с новия благодатен огън, донесен от Йерусалим.

Хиляди се събраха пред храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас, за да посрещнат Великден

Мелнишкият епископ Герасим прочете Патриашеското и синодално послание за Великден, в което се казва, че живеем в тежки времена на природни бедствия и военни конфликти и единственото, което може да промени тази нерадостна картина е упованието ни в Бога.

"Нека в деня на Христовото Възкресение, прославяйки победата над смъртта и тържеството на живота, да отправим още по-усърдни молитви към Всеподателя за всички, чийто живот е бил отнет във война или при друго злощастие, както и за всички страдащи, угнетени и онеправдани, и да придружим молитвите си с дела на милосърдие и добротворство", каза той.

Пасхални богослужения бяха отслужени в полунощ в храмовете в цялата страна, а хората отправиха един към друг пасхалния поздрав.

Белоградчишкият епископ Поликарп оглави богослужението в храм "Света Неделя"

По традиция днес по обяд в православните храмове беше отслужено Второ Възкресение. В столичната катедрала "Св. Неделя" службата оглави викарият на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит - епископ Поликарп.

"Мир, благоденствие и в името на Иисуса Христа, който възкръсна нека всички ние се обновим и да дадем възможност на него да възкръсне и в нашето сърце", пожела той.

Празнично богослужение за Второ възкресение събра стотици българи в Желязната църква в Истанбул

На Второ Възкресение евангелието се чете на различни езици като символ на единението на християните. Днес то беше прочетено на 12 езика - църковнославянски, български, гръцки, латински, иврит, руски, английски, немски, френски, румънски, персийски и турски.

На Великден българи изпълниха църквите в Чикаго

Празникът се нарича Второ Възкресение, защото за втори път след полунощ се четат евангелските текстове за Възкресението Христово. Но докато през нощта се говори за намирането на празния гроб от жените мироносици, то днес тестовете разказват за неверието на Христовите ученици, че той е възкръснал и за съдбовните думи към Тома Неверни - "Тома, ти повярва понеже ме видя, блажени са ония, които не са видели и са повярвали.

Вижте още в репортажа

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градушка падна в няколко района в страната
Градушка падна в няколко района в страната
Барселона пропусна да спечели във втори пореден двубой в Ла Лига
Барселона пропусна да спечели във втори пореден двубой в Ла Лига