НОВИНИ

Всеки четвърти човек на планетата няма достъп до питейна вода (ГАЛЕРИЯ)

Тенденцията за потребление на "луксозна вода" става все по-модерна

bnt avatar logo
от Мирослава Кирилова
13:08, 22.11.2023
Чете се за: 04:32 мин.
По света
всеки четвърти човек планетата достъп питейна вода галерия
Слушай новината

26% от населението на планетата няма достъп до питейна вода, за това съобщиха в съвместен доклад Световната здравна организация и УНИЦЕФ. В същото време пиенето на "луксозна вода" - добита от вулканична скала в Хавай, от айсберги, паднали от топящите се ледници в Норвегия или от капчици сутрешна мъгла в Тасмания, става все по-модерно.

От 2000 година насам над 2 млрд. души са получили достъп до безопасна за пиене и за битови нужди вода. Преди 23 години едва 62% от населението на планетата е имало достъп до питейна вода, сега процентите са 74, така че напредък има, но не достатъчен.

Замърсена питейна вода е станала причина за смъртта на над 1,5 млн. души през 2019 година. Недостигът на чиста вода довежда и до нови случаи на холера в 69 страни.

Водата като нектар

В Индия недостигът на вода става все по-осезаем. В населени места близо до Мумбай хората ежедневно полагат огромни усилия, за да си осигурят вода. Качествената вода е привилегия на богатите, разказват местни хора.

В хималайските подножия мусонните дъждове най-накрая преминаха и наводненията, блокиращи самотния черен път, се отдръпнаха достатъчно, за да може малък камион да се изкачи към извора на прясна вода, разказва АП. Оттам блика толкова свежа вода, че местните хора я наричат ​​нектар.

Работници в малък завод подреждат елегантни стъклени бутилки на конвейер. Бутилките, пълни с тази натурална минерална вода, се етикетират, опаковат се в кутии и се поставят в камион за дълго пътуване.

Това не е обикновена вода. Тя ще пропътува стотици километри до някои от най-луксозните хотели, ресторанти и домове на най-богатите семейства в Индия, които плащат около 6 щатски долара на бутилка, приблизително колкото е дневната заплата за един индийски работник.

Според ООН водата е основно човешко право

Милиони хора по света нямат чиста вода за пиене, въпреки че Организацията на обединените нации определи водата като основно човешко право преди повече от десетилетие.

В момент, когато екстремните горещини пресушават все повече кладенци и водоеми по целия свят, все повече хора остават жадни. "Луксозната вода" стана модерна сред привилегированите по света, които я опитват като скъпо вино.

Водни сомелиери: Това не е снобизъм

Познавачи, някои от които учат за водни сомелиери, настояват, че тази тенденция не е снобизъм. Според тях "луксозната вода" ще се цени от все повече хора по света.

Международно състезание за най-хубава вода се проведе в края на май в Атина. В дегустациите участваха води от различни краища на света - от изворни до такива с висока и ниска минерализация.

"Водата не е просто вода", казва Майкъл Маша, основател на Fine Water Society, консорциум от малки бутилиращи компании и дистрибутори по целия свят. Той оприличава потребителите на вода от висок клас на кулинари, които биха изминали километри, за да намерят уникален продукт или рядка сол. Някои пият чиста вода вместо алкохол.

"Отпиването от правилната чаша, когато водата е при правилната температура, съчетаването й с храна, празнуването с вода – всички тези неща са важни", посочва той.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Узаконяват кражба чрез вкарването на общински проекти в бюджета
Нинова: Узаконяват кражба чрез вкарването на общински проекти в бюджета
Джанлоренцо Бленджини е най-вероятният нов селекционер на волейболните национали
Джанлоренцо Бленджини е най-вероятният нов селекционер на волейболните национали