НОВИНИ

Всички детски градини в столицата ще работят през лятото

Цанка Николова
от Цанка Николова
14:02, 25.07.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Образование
Снимка: БГНЕС

Почивка ще бъдат само тези, на които се налага да правят ремонти. От Столичната община уверяват, че няма опасност учителите в детските градини да останат без отпуск.

1/4 от персонала в столичната 48 ДГ "Братя Грим" вече е в летен отпуск.

Петя Йосифова, директор на 48 ДГ "Братя Грим", София: Направили сме график, когато те се върнат от отпуск, други 25 процента ще излязат в отпуск, за да може да се получи едно редуване. Горе долу по две, максимум три седмици, ще могат да ползват през летния период.

Работата на персонала е организирана така, че децата да получават адекватна грижа и да не са повече от 18 в група. Засега нужда от допълнителен персонал няма.

Петя Йосифова: В момента работим с намален брой деца, което всъщност прави работата спокойна и дава възможност на учителя да работи по-добре с децата, по-задълбочено.

За разлика от минали години в столицата няма да има т. нар. дежурни детски градини.

Мария Минчева, дирекция "Образование" към СО: Ние по информация на директорите имаме детски градини, където групите са по едно две деца и сами разбирате, че няма как, не е целесъобразно и от финансова гледна точка да се издържа такава група. Така че пак казвам допустимо е групи, които са с под 8 деца да бъдат сборни, не повече от 16 деца в група.

От синдикат "Образование" напомнят, че немалка част от учителите са изчерпали годишния си отпуск.

Юлиян Петров, синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа": Ние искаме да осигурим от една страна допълнителен отпуск, от друга страна в извънредни ситуации да имаме такъв модел на работа, дистанционна работа в детските градини. Това го бяхме направили като препоръка още преди месец и половина.

Въпреки че градините в столицата ще работят цяло лято, ще бъдат изготвени графици, за да могат всички учители да използват не само полагащите им се по закон 56 дни, но и допълнително отпуснатите заради кризата 10 дни отпуск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезание с дронове във Варна
Състезание с дронове във Варна
Намерението на Полша за оттегляне от Истанбулската конвенция предизвика протести
Намерението на Полша за оттегляне от Истанбулската конвенция предизвика протести