НОВИНИ

Второ наказателно дело срещу сина на президента на САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:30, 08.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Нови обвинения срещу сина на президента на САЩ – Хънтър Байдън за данъчни престъпления. През октомври той пледира невинен по друго обвинение, свързано с покупката на оръжие. Според адвоката му, и двете дела са образувани под натиска на републиканците, година преди президентските избори.

Второ обвинение срещу Хънтър Байдън - този път от федералния съд в Лос Анжелис, за данъчни престъпления, извършени между 2016 и 2019 г.

"Федералният съдебен състав повдигна обвинение по девет пункта, включително три данъчни престъпления и шест данъчни нарушения. Хънтър Байдън е участвал в четиригодишна схема, за да не плати най-малко 1,4 милиона долара", каза специален прокурор Дейвид Уайс.

В документа от 56 страници се изтъква, че той е харчил пари за наркотици, скъпи хотели, екзотични коли, момичета и други удоволствия, но не и да плаща данъци. Ако бъде осъден, може да получи максимално наказание от 17 години затвор. През октомври 53-годишният Хънтър Байдън пледира невинен по обвинение, че е излъгал, че не употребявал наркотици, докато си купува пистолет. Адвокатът му обвърза и двете обвинения с факта, че е син на президента на САЩ.

"Основавайки се на фактите и закона, ако фамилията на Хънтър беше различно от Байдън, обвиненията в Делауеър, а сега и в Калифония нямаше да бъдат повдигнати", каза Аби Лоуел, адвокат на Хънтър Байдън.

Специалният прокурор Дейвид Уайс повдигна новите обвинения, след като предложено по-рано споразумение за признаване вината на Хънтър Байдън беше осуетено. Все още няма коментар от страна на Белия дом.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грейна коледната елха на площад Трафалгар в Лондон
Грейна коледната елха на площад Трафалгар в Лондон
Студентите празнуват, полицията засилва контрола на подстъпите към зимните курорти
Студентите празнуват, полицията засилва контрола на подстъпите към зимните курорти