НОВИНИ

Депутатите обсъждат промените в Конституцията

Милена Кирова
от Милена Кирова
06:04, 08.12.2023 (обновена)
Чете се за: 07:00 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Промените в Конституцията влизат отново на първо четене в пленарна зала. Графикът на управляващите предвижда да бъдат окончателно приети на три четения в ускорени срокове - до Коледа.

Надежда Йорданова - депутат от ПГ на ПП-ДБ: "Предложените промени целят в България да има повече справедливост и сигурност. Наличието на независим съд е гаранция за справедливост и свобода. Как - като разделим ВСС, който да се занимава само с кадровите въпроси на съдиите. Чухме критиките върху част от разпоредбите и ще направим усилия изборът на НС в съдийския и прокурорския съвет да са независими. Искаме да направим една по-отчетна прокуратура. Видяхме през последните години един силно овластен главен прокурор и прокуратура, която се меси в много сфери. Да върнем прокуратурата там, където ѝ е мястото. Главният прокурор да не бъде свръховластен, а прокурорският съвет да има връх в обществената квота. Наша отговорност е обществената квота да са професионалисти, а не политически лица. При предсрочни избори сега е възможно в ръцете на президента да бъде съсредоточена огромна власт. Затова сме заложили при предсрочни избори парламентът да действа."

Радомир Чолаков - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС: "Съгласието е възможно, когато не може да се постигне съгласие, когато умът е замъглен от лични амбиции. Конституцията няма признат автор. Още по-малко някой знае авторството на неговите членове и алинеи. Не искаме да обезличим прокуратурата. Междуинституционалните войни трябва да спрат. Трябва да проявим смирение, да се оперираме от всяка гордост. Страстите бушуват, а времето ни е крайно малко. Решенията са в докладите. Делото, с което сме се заели е толкова важно, че аз съм готов на всякаква жертва, че да завърши добре."

Кристиан Вигенин - депутат от ПГ на "БСП за България": "Нещо ви е обхванал коледния дух и говорите за промените в Конституцията като панацея. От това, което имаме като проект, няма да остане почти нищо. Вие тези промени ги нарушавате още преди да сте ги приели. Образованието е стратегически приоритет, в понеделник като гледаме бюджета, дали там се вписва това? Дали се вписва и в класациите от последните дни? Да премахвате необходимостта народните представители да са само на Република България, малко в повече ми идва. То не е просто табелка, то е задължения към друга държава. И аз не мога да си представя, че народни представители ще имат задължения и към друга държава."

"До някъде имаме нужда да има регулация, но след много мислене: този текст за начина на формиране на служебното правителство може да доведе до блокаж на държавата. Има едно единствено нещо, в което има смисъл от това, което предлагате и то е да има непрекъсваемост на работата на НС."

"Сегашните управляващи искат да си гарантират недосегаемост и пълен политически контрол на прокуратурата. Идеята да се орежат правомощията на главния прокурор е контрапродуктивна. Този фигура се обезсмисля. Ние нямаме главен прокурор, а главен секретар."

Бойко Рашков - депутат от ПГ на ПП-ДБ: "Ти си го назначи, казва един прокурор на един политик, защото в момента сме на път да улесним възможността за въздействие върху прокуратурата. Увеличаваме политическата квота в прокурорския съвет. Какво искаме да кажем: ние като политици ще се намесваме в прокуратурата. Ако остане така, няма да подкрепя този проект."

Цвета Рангелова - депутат от ПГ на "Възраждане": "Ние от "Възраждане" сериозно поставяме както легитимността на това Народно събрание, в смисъл на неговата компетентност, да се занимава с такъв важен законопроект, а от друга страна смятаме, че голяма част от предложенията въобще не са от компетентността на обикновеното Народно събрание."

Ивайло Вълчев - депутат от ПГ на ИТН: "Венецианската комисия каза, че проектът няма мотиви, не е бил широко обсъден. Така вносителите получиха един сериозен политически шамар."

Корнелия Нинова, председател на БСП: "Ще предоставя покана на Радев да представи неговия проект за Конституция и ако там има смислени неща, ние сме готови да ги внесем. Вносителите на проекта за Конституция не проявяват уважение към нито един професор. Това е фалшив дебат за фейк Конституция. Вземете го като антиурок в курса за конституционно право. Коментираме текстове, които са мъртво родени и на второ четене няма да бъдат гласувани. Вносителите се отказват от националния празник, двойното гражданство и ще засилят козметичните промени на служебния кабинет."

___________________________________________________________________________________________________

Поправките бяха разгледани на три обществени обсъждания. Сред текстовете, които ще бъдат обсъждани до последно са разпределението на местата в новия съдебен съвет, мандатите председателите на Върховния касационен и Административен съд и главния прокурор и промените с начина на сформиране на служебните правителства.

Беше решено да се прецизират текстове, свързани с функциите на главния прокурор и правомощията на държавното обвинение. Възможно е да отпадне и промяната в текста за избор на членовете на държавните регулатори - механизъм, заради който в последните дни между партньорите във властта протича поредното напрежение.

През октомври промените в Конституцията не бяха приети на първо четене от депутатите. "За" тогава гласуваха вносителите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, но събраха само 161 гласа, а за конституционни промени са необходими 180 гласа.

Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на Франция и Унгария са обсъдили на работна вечеря помощта за Украйна
Лидерите на Франция и Унгария са обсъдили на работна вечеря помощта за Украйна
Валежите постепенно навсякъде спират
Валежите постепенно навсякъде спират