НОВИНИ

Взривът до колата на Гешев: Предстои още една експертиза по случая (ОБЗОР)

От прокуратурата все още нямат заподозрени извършители или поръчители

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:02, 19.12.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Експертизата на веществото, взривено до автомобила на бившия главен прокурор Иван Гешев, показа, че се касае за самоделно устройство с около 2,5 килограма бризантно взривно вещество. Градският прокурор на София Илияна Кирилова съобщи, че това вещество не се произвежда в България.

Именно това е една от експертизите, които предстои да бъдат назначени. Тя трябва да отговори какви поражения би нанесъл този взрив на автомобила, в който се е возил бившият главен прокурор Иван Гешев. На този въпрос настоящата експертиза не е отговорила и предстои да се прави компютърен анализ.

Експертизата е била готова преди по-малко от две седмици и отговор на този въпрос се търси в момента. Проверява се кога и по каква причина подобно вещество е било внасяно у нас официално. То е специфично и с него се работи само във военните производства. Разбира се не се изключва и вероятността вносът е да бил контрабанден. От прокуратурата коментираха, че все още нямат заподозрени, както като преки извършители, така и като поръчители на взрива.

Експертизата е комплексна химическа и взриво-техническа и е извършена от 6 вещи лица, специалисти по химични вещества, взривове и взривни вещества. Изследвани са 23 обекта, иззети от мястото на взрива по време на огледа на 1 и 2 май.

На този етап разследващите не изключват нито една от възможните версии за мотивите за взрива.

"Работи се по абсолютно всички версии - от версията, че това е следствие да го накарат той да напусне поста като главен прокурор, така и до последната възможна версия - инсценировка", каза Христо Кръстев, зам. градски прокурор на София.

"Работим по всички версии, за да не бъдем упрекнати, че сме се съсредоточили само върху една версия. Ние не казваме, че бившият главен прокурор е инсценирал атентата, но работим по всички версии с оглед обективността при разследването", Илияна Кирилова, градски прокурор на София.

От производителя на автомобила ще се поиска пълната спецификация за нивото на защита на автомобила, за да може експертите с висока точност да отговорят на въпросите за възможните поражения върху колата.

От Софийската градска прокуратура днес съобщиха и един детайл от разследването на убийството на Алексей Петров. Разследващите у нас не са успели да отключат мобилния телефон на Петров, за да разберат последните контакти, които той е имал в часовете преди убийството.

Причината - у нас няма необходимата техника за отключването на конкретната марка и модел телефони. Съдействие в това отношение ще им бъде оказано от ФБР на Съединените щати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик 2010 не остави шансове на Монтана в отложен двубой от НБЛ
Нефтохимик 2010 не остави шансове на Монтана в отложен двубой от НБЛ
Здравният министър не се е отказал от смяната на директора на "Пирогов"
Здравният министър не се е отказал от смяната на директора на "Пирогов"