НОВИНИ

Народното събрание прие промените в Конституцията на второ четене (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:56, 19.12.2023
Чете се за: 07:05 мин.
У нас
Слушай новината

Народните представители приеха промените в Конституцията на второ четене. След шест часа дебат депутатите направиха първата крачка към съдебната реформа, предстои промяна на редица закони след изменението на Конституцията. Ограничени бяха правомощията на главния прокурор и на президента при съставяне на служебни правителства.

След напрежението вчера, последва затишие днес. В присъствието на всички партийни лидери в зала депутатите се заеха с измененията в основния закон. "Възраждане" и ИТН предупредиха, че ще подадат жалба до Конституционния съд и напуснаха пленарната зала, която по думите им, вчера била поругана.

"Тя вчера беше поругана от един развилнял се башибозук. Същият този башибозук в момента се е провъзгласил за конституционно мнозинство. Конституционно мнозинство, което размахва юмруци в залата", каза Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

"Най-жалкото мнозинство в историята на българския парламент ще хванете флекса и с глупав ентусиазъм, с леко разконцентриран поглед ще режете Конституцията грубо", каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

БСП остана в зала и се обяви против промените.

"Този парламент няма нито юридически, нито политически капацитет , нито морален заради доверието, което има да прави промени в основния закон", каза Корнелия Нинова - председател на БСП.

"Кого да попитаме - Радев да питаме, вас да питаме на кой парламент му е разрешено да бъде легитимен. И ако продължаваме да делегитимираме парламента смятаме ли, че ще има следващ парламент, който да е по-легитимен", попита Христо Иванов - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Българи с двойно гражданство вече могат да стават депутати, ако са живели последните 18 месеца в страната.

"Kакви са тези 18 месеца? Може би две бременности е времето или две ротации", попита Радостин Василев - независим депутат.

"Нашата политическа система ще получи още един шанс в нея да влязат хора, които имат опит, набрали са впечатления от култура и на други страни", каза Антоанета Цонева - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

При служебно правителство премиер ще се избира между списък от хора. След критиките на конституционалистите председателят на Върховния касационен съд беше изключен от този списък.

Изборът на служебен премиер ще бъде между:

  • председателя на НС
  • управител или подуправител на БНБ
  • председател или зам.-председател на Сметната палата
  • омбудсман или заместник-омбудсман

"Това са хора, които няма да бъдат, образно казано, хванати от улицата от някой президент, който да им каже: "аз те правя премиер, ти ще слушаш мойта воля", каза Христо Иванов - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

"Стигаме почти до ситуацията, в която теоретично действащото правителство просто може да се трансформира в служебно", посочи Кристиан Вигенин - депутат от ПГ на БСП.

Мандатът на главния прокурор беше намален от 7 на 5 години без право на повторен мандат. Радомир Чолаков от ГЕРБ реагира срещу текст за възможността за разследване на главния прокурор.

"Аз мисля, че нашите партньори не биха искали българската държава да унижава себе си като записва в Конституцията си, че главният прокурор ще извършва престъпления", коментира той.

ВСС се разделя на две: висш съдебен съвет с 15 членове и прокурорски съвет с 10 членове, от които 6 - избрани от Народното събрание. Това предизвика вътрешнопартиен спор в "Продължаваме промяната".

Висш съдебен съвет - 15 членове

  • председателите на ВКС и ВАС
  • 8 членове, избирани от съдиите
  • 5 членове, избирани от НС

Прокурорски съвет - 10 членове

  • главен прокурор
  • 2 членове, избирани от прокурорите
  • 1 член, избиран от следователите
  • 6 членове, избирани от НС

"От таен бутон "ентър" няма да има нужда, всичко ще бъде явно и ще се подхожда политически. Ние желаем да имаме зависима политически прокуратура у нас", смята Бойко Рашков - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

"В момента главният прокурор има кадровата палка в кадровия орган на прокуратурата и именно това се опитваме да направим - да вземем тази кадрова палка", отговори му Никола Минчев.

"На законово ниво ще предложим такива редакции, които със сигурност да редуцират политическата квота, политическото влияние", коментира Атанас Славов - министър на правосъдието.

Изпълняващият функциите главен прокурор също коментира, че прокуратурата е също толкова важен държавен орган, колкото и съда.

"Всички съдебни органи - прокуратура, следствие и съд е необходимо да бъдат независими, да взима всеки магистрат решенията си въз основа само на доказателствата, закона и своето вътрешно убеждение", посочи Борислав Сарафов.

След шест часа дебат конституционното мнозинство прие законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията.

"Тези промени ще продължат с промени в закона за съдебната власт и процесуалните закони, които до край ще изградят новите елементи в конструкцията на съдебната власт", заяви Христо Иванов - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

"Даваме възможност за самостоятелност на съда. В същото време обаче обществената квота, която НС ще избира, трябва да са партийно неутрални", коментира Екатерина Захариева - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Изчистихме много неща, и в движение имаше изчистване на текстове. Смятам, че всичко е наред, но нека утре да минем всичко, аз съм суеверен. Нека приключим и тогава ще коментираме", каза Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

Предстои трето - последно гласуване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вратарят Тибо Куртоа пропуска Евро 2024
Вратарят Тибо Куртоа пропуска Евро 2024
Етър ще изиграе шест контролни срещи по време на зимната си подготовка
Етър ще изиграе шест контролни срещи по време на зимната си подготовка