НОВИНИ

Безводие тормози жителите на няколко свищовски села от години

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 19.12.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

След зрителски сигнал екип на БНТ беше в свищовското село Хаджидимитрово, в което жителите се оплакват, че живеят без вода от години. През лятото кметът на общината дори обяви бедствено положение заради липсата на вода. Хората са на постоянен режим, като дори в дните с вода има проблеми.

В Хаджидимитрово са свикнали да живеят на воден режим. Проблемът при тях датира от началото на 90-те години. От тогава до днес са правени частични ремонти, но кардинално решение на проблема не е търсено. Обикновено половината село има вода в понеделник, сряда и петък, а другата половина – във вторник, четвъртък и събота.

"Режимът не може да спаси положението, защото водата, която пристига във водосборния резервоар е малко. Това е единият проблем. Вторият проблем - 50% от водата се губи по трасето в Хаджидимитрово. Когато има, идва за около 1 час и ако успееш да си напълниш някакви туби, нещо да си напълниш – напълниш, но ако не те няма в селото, като се върнеш – няма вода", каза Валентин Михалев – жител на Хаджидимитрово.

"Поливаме си с канче, с шишета и така. Много често като пуснем, когато трябва да дойде водата, няколко кофи изливаме, защото е мътна", коментира Дарина Станимирова.

Най-сериозният проблем за трайното безводие в региона, всъщност е липсата на водоеми.

"Виждате през годините засушаването колко много повлия, нали, особено на недрата, от които се водоснабдяват жилите и от там не може да се достави до населеното място", каза Генчо Генчев – кмет на Свищов.

Другият сериозен проблем е амортизираната ВиК мрежа, за която държавата трябва да осигури спешно средства. За всички населени места общината има изготвени проекти, но процедурите са тромави и парите се бавят. Само за село Хаджидимитрово големите проекти са два.

"Интеграционен проект за няколко населени места по отношение на вътрешната преносна мрежа, която трябва да бъде подменена, за да може малкото количество вода, което пристига от водохранилищата, да премине без аварии. Най-важното е да докараме водата от водохранилищата, от водосбора, да ги вкараме в населените места", каза Генчо Генчев – кмет на Свищов.

В четири от проблемните села на общината бедственото положение, обявено през лятото е отменено, но въпреки това те остават на воден режим. Надеждите и на хората, и на Общината са, че проблемите ще бъдат решени още през 2024-а.

Репортер: Луиза Транчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър ще изиграе шест контролни срещи по време на зимната си подготовка
Етър ще изиграе шест контролни срещи по време на зимната си подготовка
Томас Мюлер удължи договора си с Байерн Мюнхен
Томас Мюлер удължи договора си с Байерн Мюнхен