НОВИНИ

Години наред шахта наводнява улиците и домовете в квартал "Бояна"

Собственици са принудени да напуснат дома си

Ерика Шаумян
от Ерика Шаумян
17:20, 19.12.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Улица "Дрян" е най-заобикаляната улица в квартал "Бояна". Там се намира шахтата, която наводнява улиците и домовете на живущите. Този ужас започва преди няколко години. Потърпевшите споделят, че според тях причината за преливането е незаконно включване на някои от блоковете в района към системата, а нейният капацитет е недостатъчен.

"Целият двор е във вода, който продължава и към улицата. Проблемът е от години. Всяка седмица подаваме сигнали до "Софийска вода". Те идват, изпомпват и на другия ден проблемът се завръща", разказва Габриела Гаврилова, жител на квартала.

Собствениците на най-пострадалата къща, която буквално е под вода, са наели адвокат с надеждата той да намери решение на проблема. Те не живеят в дома си от няколко седмици.

"Наводнява се тази къща. Не може да се ползва и собствениците бяха принудени дори да се преместят на друго място да живеят. Долните къщи също се наводняват. Проблемът е, че "Софийска вода", въпреки многократните сигнали на собствениците, не предприемат никакви адекватни действия, за да го решат. Въпреки че, имат задължение по Концесионния договор със Столична община", категоричен е адвокат Иван Бойчев.

Не всички хора обаче имат възможността да се изнесат докато извиращата шахта се оправи.

"Канализацията буквално през седмица се запушва, носят се неприятни миризми. Да не казваме случаите, в които излизат мокри кърпички, изплуват фекалии и така нататък. В това зимно време е много неприятно. Нали особено ние сме хора шофьори, пързаляме се тука" , разказва Никола Тухчиев - жител на квартала.

След всички неуспешни опити да разрешат проблема, жителите на "Бояна" решават да се обърнат към БНТ.

"Уличният канал по ул. "Дрян" в квартал "Гърдова глава" е изграден по стопански начин и не отговаря на техническите изисквания като изпълнение. Също така не е предаден по установения ред за експлоатация. При постъпване на сигнали за запушвания "Софийска вода" своевременно изпраща екипи за почистване на канала и възстановяване на отводняването на имотите", посочват в отговор от "Софийска вода".

"За да се реши трайно проблемът, е необходимо да се разшири канализационната мрежа. До завършване на тази процедура, дружеството се ангажира да почиства профилактично или аварийно съоръжението, а при необходимост и да извършва частична подмяна".

Докато шахтата на улица "Дрян" бъде включена в инвестиционната програма на "Софийска вода", жителите на квартала ще продължат да джапат в мръсна вода за неопределен период от време.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Мюлер удължи договора си с Байерн Мюнхен
Томас Мюлер удължи договора си с Байерн Мюнхен
Расте броят на жертвите на земетресението в Китай
Расте броят на жертвите на земетресението в Китай