НОВИНИ

Депутатите решиха: ВСС се разделя на две, мандатът на главния прокурор се намалява

Председателите на ВКС и ВАС ще имат право само на един мандат за срок от 7 години

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:52, 19.12.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Сигурност и правосъдие
Депутатите решиха: ВСС се разделя на две
Снимка: БНТ
Слушай новината

Народните представители приеха промените в Конституцията на второ четене. Основните промени касаят назначаването на служебно правителство, ограничаването на правомощията на президента, както и възможността на лица с двойно гражданство да заемат министерски постове и да стават депутати.

Според новите промени в Конституцията прокуратурата и следствените органи ще бъдат в системата на съдебната власт. По този начин ще се гарантира независим съд и отчетна прокуратура.

Депутатите решиха още председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да имат право само на един мандат за срок от 7 години. Мандатът на главния прокурор се намалява от 7 на 5 години, без право на повторно избиране.

"Досегашната фигура на главния прокурор ще смени функцията си. Цялата теза за всевластието на главния прокурор вече спря да съществува", категоричен беше Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, председател на комисията по конституционни въпроси.

"Аз не мисля, че нашите партньори искат държавата да унижава себе си като впишем, че главният прокурор ще извършва престъпления. Аз лично ще гласувам против този текст", продължи той.

Никола Минчев от ПП-ДБ опонира, че целта на подобен текст в Конституцията е да се даде конституционна опора за разследване на главния прокурор.

"НС от 80-а до 89-а година и сега е претърпяло развитие. При всичките критики то е на по-високо ниво от 80-те години. Ако се запази мнозинство около главния прокурор няма да се постигне промяна затова, че главният прокурор има кадровата палка. Опитваме се да вземем тази кадрова палка".

В новите текстове, записани в Конституцията, Висшият съдебен съвет се разделя на две - Висш съдебен съвет с 15 членове и Прокурорски съвет с 10 членове, от които повечето - 6, избирани от НС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 79-годишна възраст почина шведската футболна легенда Бо Ларсон
На 79-годишна възраст почина шведската футболна легенда Бо Ларсон
Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета
Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета