НОВИНИ

Даниел Лорер за Конституцията: Днес доведохме страната ни до епохален момент

bnt avatar logo
от БНТ
18:55, 19.12.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

"Днес доведохме страната ни до един епохален момент. Момент, в който най-после нашето обещание към българите да разделим политика от правосъдие, е напът да стане реалност", заяви в предаването "Още от деня" депутатът Даниел Лорер от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Той коментира спорните промени в Конституцията, парите в бюджета, управляващото мнозинство, опозицията, както и съдбата на Паметника на Съветската армия.

"Ние подкрепихме текстовете за двойното гражданство на депутатите. 2 млн. българи не живеят у нас. Те нямат пълноценни права, защото имат други гражданства. Това обаче не означава, че не могат да участват в политическия живот на страната".

"Не мисля, че мотивацията от друга държава има значение какъв паспорт имаш. Знаем за много случаи, в които хора с български паспорти, служат на интересите на чужди държави. Това не е никакъв аргумент".

Според Лорер служебната власт на президента не може да бъде негова самоцел:

"За съжаление на нас ни се налага чрез конституционни промени да го върнем в руслото, където създателите на Конституцията са имали предвид той да бъде", посочи той.

Изтъкна още, че атака в Конституционния съд не притеснява управляващото мнозинство.

"Ние нямаме проблем с правото. Ние имаме сблъсък и проблем с това,че две партии, които би трябвало да са опозиция на управлението, се превръщат в опозиция на бъдещето на България".

По отношение разделянето на политиката от съдебната власт, Лорер коментира, че изборът на висшите съдии у нас не може да става, когато е политически доминиран от парламента.

"Прокурорите са държавно обвинение за разлика от съдиите. Те не трябва да са независими от държавата и те са длъжни да представляват наказателния интерес на държавата".

Както промените в Конституцията разделят българското общество, така и съдбата на Паметника на Съветската армия също го разделя.

"За мен мястото му е в музея. Той не е военен паметник, той не е културна ценност. До колкото знам няма проблем с документацията. Всичко това са фойерверки".

Третото четене на промените в Конституцията се очаква да продължи утре, когато всеки депутат поименно ще каже "да" или "не" на гласуваните текстове.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Тухел: Лацио имат много опитен треньор, който винаги може да изненада
Томас Тухел: Лацио имат много опитен треньор, който винаги може да изненада
Пьотр Нестеров спечели маратонска битка и се класира за втория кръг на турнир в Анталия
Пьотр Нестеров спечели маратонска битка и се класира за втория кръг на турнир в Анталия