НОВИНИ

WTA спира провеждането на турнири в Китай и Хонконг заради Пън Шуай

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:50, 02.12.2021
Чете се за: 02:10 мин.
Спорт
wta спира провеждането турнири китай хонконг заради пън шуай
Слушай новината

Председателят и изпълнителен директор на Женската тенис асоциация (WTA) Стив Саймън обяви, че временно ще бъде преустановено провеждането на надпревари в Китай и Хонконг, а причината е случващото се около бившата №1 в света в ранглистата за двойки Пън Шуай.

Саймън сподели, че вината за това решение е изцяло в китайската държава, която е "замела под килима обвинения в сексуално посегателство", което е в пряк конфликт с основите върху които е изградена WTA.

"Ако представители на властите там могат да сподавят гласа и заметат под килима обвинения в сексуално насилие, то основата на WTA – равенство за жените, значително ще пострада. Не мога да допусна това да се случи с нашата организация и нейните участнички. В резултат на това с пълната подкрепа на Съвета на директорите обявявам незабавно преустановяване на всички турнири в Китай, включително и Хонконг. Не бих посмял да моля нашите тенисистки да участват там, където Шуай Пън няма възможност свободно да изразява своите мисли и, както изглежда, е била принудена да оттегли обвиненията си", написа Саймън.

Председателят на WTA също така призова за пореден път властите в Китай да проведат необходимите мерки по случая.

"За момента Китай не прави тези стъпки, за които помолихме ние и затова не можем да рискуваме да изпратим там нашите тенисисти и служители на турнири през следващата година. Ръководството на Китай не остави избор на WTA. Все пак запазвам надежда, че нашите призиви ще бъдат чути и властите в Китай ще предприемат мерки", се казва в съобщението на Саймън.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия задържа трима украински шпиони
Русия задържа трима украински шпиони
Гръцкият парламент одобри задължителната COVID ваксинация за над 60-годишните
Гръцкият парламент одобри задължителната COVID ваксинация за над 60-годишните