WTA уеднаквява категориите с турнирите на ATP

от Борил Гочев
15:26, 02.12.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Тенис

Женската тенис асоциация (WТА) ще преименува категориите на своите турнири от следващия сезон, за да бъдат еднакви с тези на мъжката, което е знак за по-нататъшно сътрудничество между туровете след сезон.

Освен тази новина, стана ясно, че организацията ще смени и своето лого.

Кризата с COVID-19 наруши сериозно тенис календара за 2020-а и предизвика призиви за сливане на управляващите органи - предложение, което беше добре прието както от WТА, така и от АТР.

Турнирите при жените са в пет категории - Premier Mandatory, Premier 5, Premier, International и 125K, докато АТР има турнири от Мастърс 1000, АТР 500 и АТП 250.

От сезон 2021 турнирите на WТА Premier Mandatory и Premier 5 ще бъдат категоризирани като WТА 1000, Premier ще бъде WТА 500, International ще бъде преименуван на WТА 250, докато 125K ще бъдат известни като WТА 125.

"Тази система позволява незабавно разбиране на турнирното ниво, като предоставя на феновете лесен начин да разберат и да се ангажират с турнирите," каза президентът на WTA Мики Лоулър пред Ройтерс.

"В допълнение към осигуряването на простота и непосредствено разбиране, това осигурява привеждане в съответствие с турнирната подредба на АТР, така че професионалният тенис да е последователен и да отразява същата система за именуване на турнирите, добави той.

Паричните награди и точките за световната ранглиста на преименуваните категории на WТА няма да бъдат променени, за да се изравнят с тези в АТР.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стефано Пиоли пребори COVID-19
Стефано Пиоли пребори COVID-19
Закриват социалните домове в Куделин и Говежда
Закриват социалните домове в Куделин и Говежда