НОВИНИ

Янаки Стоилов: В нормативната част на Конституцията няма място за "приповдигнати литературни текстове"

bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 28.07.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

КС няма пряко участие в този процес, гражданите, които избират своите представители, дават възможност те да правят промените. В правната теория е застъпено виждането, че КС би могъл да има роля, ако възникнат спорове след приемането на промените. Такъв спор може да бъде разглеждан от КС. Това коментира в "Денят започва" конституционният съдия Янаки Стоилов по повод предлаганите промени в Конституцията.

Според Стоилов в нормативната част на Конституцията едва ли има място за "приповдигнати литературни текстове" и трябва да се подхожда изключително отговорно към такива текстове.

Той допълни, че трябва да се погледне на конституционния процес като на основополагащ, за да бъдат решавани важни проблеми. Даде пример с това как да се подобри дейността на съдебната власт. По думите му промените трябва да се обосноват с резултатите, до които те биха довели.

"Оценката ще дойде, след като самите магистрати и хората като цяло могат да отговорят дали правосъдието е станало по-достъпно и по-справедливо и своевременно", заяви Янаки Стоилов.

Той изрази резерви към това главният прокурор да се превърне във висш администратор, без да има методически функции. Дали това няма да усили властта на прокурорите на окръжно ниво и да се стигне до злоупотреби.

Стоилов коментира, че при загуба на доверие към редовен кабинет е оправдано да се засилва ролята на държавния глава, който поема за определен период управлението на страната чрез служебното правителство, което да организира предсрочни избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева ще представят България на световното първенство по художествена гимнастика
Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева ще представят България на световното първенство по художествена гимнастика
Волейболните ни национали U19 стартираха с успех на турнир в Бразилия
Волейболните ни национали U19 стартираха с успех на турнир в Бразилия