НОВИНИ

Янис Антетокумпо подпечата визите на гръцкия национален отбор по баскетбол за Париж 2024

Селекцията на Василис Спанулис ще представи страната си в Париж след 16-годишно отсъствие от най-големия спортен форум.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
23:54, 07.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
янис антетокумпо подпечата визите гръцкия национален отбор баскетбол париж 2024
Снимка: www.fiba.basketball
Слушай новината

Гръцкият национален отбор по баскетбол зарадва публиката на "Стадиона на мира и приятелството" в Пирея, като се класира за Олимпийските игри в Париж. Селекцията на Василис Спанулис се превърна в първия домакински отбор, класирал се за баскетболния олимпийски турнир след Сърбия през 2016 г, след като победи Хърватия с 80:69. Друго постижение за гръцките баскетболисти е, че те ще представят страната си в Париж след 16-годишно отсъствие от най-големия спортен форум.

След няколкократната размяна на предимството, индивидуалните умения на гърците си започнаха да си проличават. Първи на ход бе Георгиос Папаянис, който бе точен на четири пъти зад дъгата, осигурявайки аванс на страната си от осем точки на почивката при 37:29.

След подновяването на играта бе ред на Ник Калатес, който отбеляза 11 от 14-те си точки в третата четвърт, за да даде предимство на Гърция от 13 точки, преди последните 10 минути, които селекцията на Василис Спанулис не изпусна и затвори двубоя с 80:69.

Въпреки поривите на своите съотборници, Янис Антетокумпо бе хем изключително продуктивен, хем постоянен. За 28-те си минути на паркета, звездата на Милуоки Бъкс в НБА записа 23 точки, осем борби и три асистенции, една открадната топка и един блокиран изстрел.

Папаянис вкара 19, а Ник Калатес добави 11 асистенции към своите 14 точки.

За Хърватия Ивица Зубач и Дарио Шарич се отчетоха с дабъл-дабъл, съответно 19 точки и 12 борби и 14 точки и 12 борби, но пейката на "ватрените" днес не бе на ниво, като само Дарио Дрежняк записа точки.

Гърция попадна в група А на олимпийския баскетболен турнир, заедно с отборите на Австралия, Канада и Испания. Момчетата на Василис Спанулис ще премерят сили с "кленовите листа", които са бронзови медалисти от последното издание на световното първенство, в откриващия си сблъсък.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево и горещо време през новата седмица
Слънчево и горещо време през новата седмица
Френският премиер Габриел Атал подава оставка
Френският премиер Габриел Атал подава оставка