НОВИНИ

Япония отбелязва 13 години от бедствието във Фукушима

Фукушима
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:02, 11.03.2024
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Япония отбелязва днес 13 години от опустошителното земетресение и цунами, които засегнаха североизточните райони на страната и доведоха до смъртта на над 22 000 души, предизвиквайки най-тежкото ядрено бедствие в света след аварията в Чернобил през 1986 г., предаде Киодо.

Въпреки че възстановяването на най-сериозно засегнатите от земетресението с магнитуд 9 и последвалото го цунами напредна през следващите години, животът на близо 29 000 души, които не могат да се завърнат в домовете си, все още не се е нормализирал, а усилията за почистване на ядрения комплекс "Фукушима-1" се очаква да продължат десетилетия.

През 2022 г. правителството спря да организира възпоменателни церемонии в Токио, а общините в засегнатите райони вече провеждат такива прояви в по-малък мащаб. Японският министър-председател Фумио Кишида ще присъства днес на церемонията, организирана от префектура Фукушима.

По последни данни на Националната полицейска агенция, публикувани в петък, броят на жертвите на бедствието е 15 900 души, а 2520 души все още са в неизвестност към края на февруари. По-голямата част от смъртните случаи и случаите на изчезнали лица са в префектурите Мияги, Фукушима и Ивате.

По данни на Агенцията за възстановяване към декември миналата година смъртните случаи, свързани с бедствието, като например от болести или предизвикани от стрес самоубийства, са били 3802.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силен южен вятър и валежи следобед
Силен южен вятър и валежи следобед
Денков за преговорите с ГЕРБ-СДС: Умерен оптимист съм
Денков за преговорите с ГЕРБ-СДС: Умерен оптимист съм