НОВИНИ

Главчев отмени строежа на частна детска болница, след като МС го одобри вчера (ОБЗОР)

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:49, 01.05.2024
Чете се за: 11:15 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният премиер Димитър Главчев отмени решението за строеж на частна детска болница, което правителството прие вчера и постави въпроса за оставката на здравния си министър. Разрешението за строеж на болница "Мама и аз" взриви за пореден път крехкия политическия мир, там където още го имаше.
Даденият вчера старт на частната болница при положение, че за изграждането на държавната - се чака вече 40 години - възмути по-рано днес президента, ПП-ДБ и ДПС, които реагираха остро.

Радев поиска преразглеждане на решението, ПП-ДБ заявиха, че го изпращат на прокуратурата и ДАНС, а ДПС поиска незабавната му отмяна.

От ГЕРБ посочиха като приоритет държавната детска болница, без да коментират решението на кабинета Главчев.

И така преди 3 часа се стигна до промяната на решението и поисканата оставка на министър Кондева, в случай, че докладът за отмяната на решението не бъде депозиран днес.

Първите критики дойдоха от президента. Румен Радев призова в писмена позиция служебното правителство да преосмисли решението за създаване на частна детска болница и определи акта като изненадващ. По думите му здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Обърна се и към депутатите да упражнят контрол върху действията на изпълнителната власт.

"С конституционните промени политическите партии и парламентът поставиха служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват. Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения. Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност", посочва в позицията си президентът Румен Радев.

Държавният глава напомни, че по време на служебните правителства, за които той е отговарял, са отбити всички лобистки интереси и че кабинетът на Гълъб Донев е придвижил проекта за изграждането на Национална детска болница, но темата е игнорирана.

Президентът критикува служебния кабинет, че вместо да придвижи този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и затвърждава практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза.

"Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза", допълва държавният глава.

Вицепрезидентът Илияна Йотова напомни, че ролята на служебните правителства е да подготвят честни изброи.

"Единственото нещо, което мога да коментирам, е частната болница да не елиминира и да не заплашва строежа на държавната болница, която поколения българи чакаме. Държавната болница трябва да бъде построена, от това как тя трябва да бъде построена и устроена след това, ако дава достатъчно възможности на добрите педиатри, аз мисля, че те ще предпочетат държавната болница, а всичко останало е на съвестта на служебния кабинет, който подписа това решение. Впрочем няма как да не забележим, че много правителства се пазеха от това да подпишат подобен договор, да се надяваме, че мотивите на г-н Главчев са достатъчно убедителни", подчерта Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Проектът за частна детска болница беше отхвърлен през 2022 г. от кабинета " Петков". Днес от ПП-ДБ посочиха, че ще внесат сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница. И призоваха президента, назначил служебното правителство и премиера Главчев, да предприемат действия за оттегляне на взетото решение.

"Нелогично решение, което обаче не ни изненадва. ПП-ДБ ще внесе сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен. Призоваваме президента, назначил служебното правителство и премиера Главчев, да предприемат действия за оттегляне на взетото решение", съобщиха от ПП-ДБ.

"Това е пълно безобрание. Когато слагаме здравето на децата да стане бизнес, когато слагаме здравето на децата да бъде застрашена обществената болница, защото трудно ще има двете болници едновременно, когато едни хора мислят как да изкарат едни пари от детското здраве, това за мен е връщане назад към годините на Борисов и Пеевски и е толкова против вярванията на нашата партия и аз съм горд, че когато ние управлявахме, такова нещо беше недопустимо. НЗОК сега ще трябва да сключи договор с частната болница и така децата ще имат достъп до частния тип здравеопазване, вместо да имаме нормална болница за всички деца по един и същи начин", коментира Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

Председателят на ДПС Делян Пеевски призовава служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница. Пеевски настоява българските граждани да научат кой е подвел Министерския съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси са обслужени. И от ГЕРБ реагираха с позиция, в която отбелязват, че проектът по изграждането на държавна национална детската болница е стартирал именно в тяхното управление през 2020г. От ГЕРБ допълниха, че очакват всички правителства - независимо служебни или редовни - да работят за изпълнението на този национален приоритет.

От вчерашното правителствено решение стана ясно, че бъдещата Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ може да бъде построена в срок от 48 месеца. Теренът за нея е близо до летището. Инвеститорът е „Търговска лига - Глобален аптечен център“, собственик на болниците "Сърце и мозък" в Бургас и Плевен. Инвестиционното намерение е внесено в края на септември 2022 година. Предвижданата инвестиция за строежа на болницата е 120 млн. лева, без държавно финансиране. Становище от НЗОК сочи, че касата може да сключи договор с болницата. Предвиждат се общо 413 легла. В позиция от вчера от здравното министерство написаха, че ще има само едно отделение по педиатрия с 40 легла и това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури изграждането на Национална детска болница с над 400 легла за пациенти до 18 г.

"В структурата на болничното заведение е предвидено само едно отделение по педиатрия с 40 легла. Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури изграждането на Национална детска болница само за лица до 18-годишна възраст с над 400 легла", посочват в своя позиция от Министерството на здравеопазването.

Служебният премиер защити вчера решението, посочвайки, че има осигурено финансиране за държавната болница, но не и осигурен медицински персонал.

"Няма колизия между двете болници, едната е и за деца, и за възрастни, а другата е само за деца. Но пак казвам, че финансирането за държавната детска болница е осигурено, така ме увери министърът на здравеопазването Кондева", каза вчера Димитър Главчев, служебен министър-председател.

След политическия обстрел днес в късния следобед от Министерския съвет съобщиха, че Главчев е разпоредил да бъде отменено приетото вчера решение. Служебният премиер ще потърси отговорност от хората, които са го внесли.

"Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев Галя Кондева да бъде освободена от поста", се казва още в съобщението на МС.

"Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев министърът на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста", допълват от пресслужбата на служебния кабинет.

От здравното министерство коментираха за "По света и у нас", че всичко, което се изисква от ведомството, ще бъде направено.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец и Рилски спортист се класираха за полуфиналите
Черноморец и Рилски спортист се класираха за полуфиналите
Трети мач ще определи победителя от дуела Балкан - ЦСКА
Трети мач ще определи победителя от дуела Балкан - ЦСКА