НОВИНИ

Кирил Петков за скандала с "Да запазим Корал": Не вярвам нито на ДАНС, нито на прокуратурата

Варсен Такворян
от Варсен Такворян
15:08, 01.05.2024
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков коментира скандала с напускането си на управителния съвет на сдружението "Да запазим Корал" и разследването на Лена Бориславова от прокуратурата за фалшифицирани подписи.

"Нито съм викан, нито съм разпитван. Това, което мога да кажа, че ДАНС видяха явно като огромен национален риск моето излизане от едно зелено НПО, което има 0 лв. За една кауза, плаж Корал, която всъщност я постигнахме и тя не може да се застрои. Сега разбирам, че са повдигнали досъдебно производство. Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС, който ни покани, защото няма никой над закона. Много бих искал да коментирам в детайли, но понеже аз не вярвам нито на ДАНС, нито на прокуратурата, няма да влизам в детайли. Но в едно съм сигурен, че когато преди три години аз съм излязъл от едно НПО, зелено, за което съм се борил да спася един плаж, три години по-късно това да излезе в общественото пространство, 40 дни преди изборите е нищо повече освен компромати.

- БНТ: Имало ли е период, когато дублирате двете позиции?

- Аз абсолютно вярвам, че не! Това, което за мен е невероятно, че вече трети ден първа новина по всичките медии е излизането ми от едно НПО с 0 лв., за кауза, за която съм се преборил и постигнал, но нека свършим с тази тема, защото има по-важна."

Съпредседателят на ПП коментира и решението за частна детска болница.

"Днес разбрахме, че служебният кабинет е одобрил детската болница. Първа частна детска болница. Това за мен е напълно безобразие. Когато сложим здравето на децата да стане бизнес, когато сложим здравето на децата да бъде застрашена обществена държавна болница, защото е трудно да има и две болници едновременно. Когато едни хора мислят как да изкарат едни пари от детското здраве, това за мен е връщане назад към годините на Борисов и Пеевски с такава скорост и е толкова против вярванията на нашата партия и аз съм горд, че докато ние управлявахме, това нещо беше недопустимо!", каза Кирил Петков в Копривщица.

"Това, което се случи с взимането на оставката, която не беше подадена от шефа на НЗОК, сега разбирам защо се случва, защото НЗОК сега ще трябва да сключи договор с частната болница, така че децата да имат достъп до частен тип на здравеопазване, вместо да имаме нормална болница за всички деца по един и същи начин, независимо на кой родител какви средства има. Това, което ние излизаме с много ясна позиция, че сме много против и призоваваме служебното правителство да оттегли своето решение. Трябва да кажа на всички български граждани- не депутатите трябва да контролират, всички български граждани трябва да контролират това, модела на Пеевски и Борисов да не се върне обратно само след 40 дни. Защото този тип решения, ще бъдат решенията, които ще наблюдаваме непрекъснато и когато посегнеш и на детското здраве, аз не знам какви скрупули имаш за всичко друго", допълни той.

Попитан дали е знаел, че Лена Бориславова има пълномощно за разпореждане със сдружение "Да запазим Корал", Петков отговори:

"Не, това е абсурдно. Това е пълен абсурд този въпрос! След това, което казваме! Българското здравеопазване за децата е под риск и вие ме питате за зеленото НПО, от което съм излязъл преди три години. Това е провокация. Не ви ли е срам, честно...", възмути се Петков.

Софийската районна прокуратура съобщи, че е образувала досъдебно производство срещу Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков, за подаване на неверни документи в Агенцията по вписванията, за да стане министър. Това се разбра от съобщение на Софийската районна прокуратура в понеделник (29 април). Случаят е отпреди три години, разследването е образувано преди девет месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митинг-шествие за Деня на труда в столицата
Митинг-шествие за Деня на труда в столицата
Кауай Ленърд ще пропусне мач №5 от серията между ЛА Клипърс и Далас Маверикс
Кауай Ленърд ще пропусне мач №5 от серията между ЛА Клипърс и Далас Маверикс