НОВИНИ

Скандал с името на Петков: Прокуратурата разследва Лена Бориславова за фалшифицирани подписи

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:18, 29.04.2024 (обновена)
Чете се за: 10:45 мин.
У нас
Слушай новината

Как Кирил Петков е станал министър на икономиката в правителството, назначено от Румен Радев през 2021 година? Кога и как е напуснал управителния съвет на сдружението "Да запазим Корал"?

Основателят и председател на сдружението Атанас Русев твърди, че неговият подпис е фалшифициран под документите, с които Кирил Петков е напуснал управителния орган на обществената организация. Прокуратурата разследва изготвянето и използването на неистински документи. Твърди се, че те са изготвени от Лена Бориславова.

Сигналът е бил подаден още през юли миналата година. Русев твърди, че е разпитван няколко пъти, първо в ДАНС, а след това и в СДВР. Не искали да огласяват за този случай до момента, за да не попречат на разследването и да не бъдат укрити документи. Решили да говорят, когато били разбрали, че цялото разследване е иззето от СДВР и изпратено в Районната прокуратура в Бургас. Това обаче се е наложило, защото документите, за които се предполага, че са фалшифицирани, са били представени пред служител на Агенцията по вписванията в Бургас и е трябвало да се извърши преценка дали Районната прокуратура в София или тази в морския град трябва да продължи да работи. Така или иначе е преценено, че предполагаемите документни престъпления са извършени в София и разследването на този етап се наблюдава от Софийската районна прокуратура, като е образувано още през август миналата година.

Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката на 5 май 2021 година. Към този момент той е част от Управителния съвет на сдружението с нестопанска цел "Да запазим Корал". Като министър обаче той не може да участва както в търговски, така и в подобни обществени дружества. На 6 май, което е официален празник, се провежда Общо събрание на това сдружение, което решава, че освобождава Петков от ръководния орган, по негова молба. С днешна дата обаче се твърди, че такова Общо събрание всъщност не е имало, а документите, че то е проведено са фалшифицирани. Твърденията са на основателя и председател на сдружението Атанас Русев.

"Аз го разбрах в ДАНС, където след нашия сигнал ни викнаха да даваме обяснения. И там ми показаха, първият лист хартия, който ми показаха, беше пълномощно, на което видях фалшифицирания ми подпис и това пълномощно беше на името на Лена Бориславова, която аз просто, не можах да си повярвам на очите, буквално. На практика с това фалшиво пълномощно тя се е разпоредила със сдружението и така да се каже е провела едно общо събрание, което никога не се е състояло, нито виртуално, нито фактически, с което сменя управителния съвет на едно сдружение в случая, може да е дружество, може да е всичко", каза Атанас Русев, сдружение "Да запазим Корал".

Русев твърди, че никога не е общувал с Лена Бориславова, за да е дори физически възможно да й предостави пълномощно от негово име. Освен това казва, че отдавна не използва за упълномощаване класическия хартиен вариант на документ.

"Като всеки нормален човек си ги подписвам с електронен подпис и изобщо не се занимавам с някакви хартии, с някакви подписи с химикалки", каза още Русев.

Оказва се, след извършената от ДАНС проверка, прокуратурата е образувала досъдебно производство още на 11 август миналата година.

"За това, че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено по електронен път пред Агенция по вписванията. В хода на разследването са извършени множество действия, в т.ч. са разпитани 10 свидетели, приобщен е голям брой относими документи. Установени са данни и за извършване на други престъпни деяния, а именно за съставяне и използване на неистински документи. Предвид това, че някои от разпитаните свидетели, при предявените им документи, отричат подписите, които са поставени да са техни", допълни Николай Николаев, говорител на Софийската районна прокуратура.

Атанас Русев е заснел с видеокамера документите, които са представени в Агенцията по вписванията и предполага как е фалшифициран подписът му.

"Той е взет от система на подписи, които са в Агенцията по вписванията, до който всеки има достъп. Взет е, като с компютъра е изкопиран и е плеснат върху пълномощното, дори се вижда кутийката как е плесната. И на другите документи част от подписа е изрязан и се вижда самата кутийка, с която е направено това", обясни Атанас Русев.

- Защо чак сега обаче огласявате всичко това?
- Русев: Защото чакахме вече 10 месеца и разбрахме, че сигналът ни от ДАНС веднага е отишъл в прокуратурата. От СГП ни изпратиха, че отива в районната, защото по това време, когато те са извършили тези деяния, не са били политически лица.

В направеното от Русев видео се вижда, че в мета данните като автор на един от документите е посочен Никола Минчев. От "Продължаваме Промяната" отклониха поканата ни за коментар, като ни препратиха към публикация на Кирил Петков във Фейсбук профила му. В нея Петков обяснява, че Русев бил показал другото си лице през февруари 2022 г. Тогава Русев бил поискал от Петков обяснение защо Румен Николов - Пашата е включен в списъка, който като премиер Кирил Петков изпрати на тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Според лидера на ПП Русев дори се обадил и крещял на бащата на Кирил Петков, за което имало свидетели. Атанас Русев от своя страна твърди, че познава Румен Николов, но не е в близки отношения с него, нито двамата контактуват.

"Той може да си казва каквото иска, да си твърди каквото иска. Те преместват фокуса от престъпленията, които евентуално са извършили с това аз с кой се познавам и с кой не. Аз имам право да се познавам с когото си поискам", каза Атанас Русев.

От прокуратурата заявиха, че има няколко документа и няколко подписа. Атанас Русев твърди, че документите, които са неистински са цели 7 или 8, а фалшифицираните подписи са 10. От прокуратурата казват, че наличието на повече документи, които се предполага, че не са истински и подписи, за които се предполага, че не са положени от истинските хора, правят делото сложно както от фактическа, така и от правна страна. Трябва да се съберат доказателства за съставянето на документите с невярно съдържание, за тяхното използване, както и за полагането на неистинските подписи, които са поредица различни деяния с евентуално различни от своя страна извършители. От прокуратурата обясниха, че все още се чакат и експертизите, които ще покажат неистинността на тези документи, но пък не казват кога са назначени тези експертизи. Именно това поражда много съмнения.

Коментар по темата дойде и от лидера на ГЕРБ. Бойко Борисов отговори на твърденията на Кирил Петков за обвързаностите на Атанас Русев с Румен Николов - Пашата.

"Днес Петков казал, ами той Пашата им казал на тея у Корал. Ще си го съдят хората, аз нямаше и да коментирам. 20 - 30 години не съм го и чул. А с Алексей Петров, който направи сглобката, бяха в един отбор. Заедно бяха. Толкова къса памет - истинският баща на сглобката беше покойният Петров. Той беше гарант пред мен за тези хора. Вместо да се разберат, да се обясняват, кой каквото направи Бойко Борисов му е виновен. Петков заподозря, че едва ли не през Пашата аз имам влияние покрай Корал, което не е така. Аз, като всички вас, го научих от сайтовете, че е така. Не съм го и знаел. През всички тези неща прозира начин на мислене. Да арестуваш човек незаконно. Ние си полежахме в килиите. За да удовлетворим егото на тези хора. Ако някой го е плашил преди време г-н Петков, ние заедно взехме решенията за Корал и Иракли. Плажовете ги защитихме. Аз и г-н Кирил Петков. Сиреч, правехме добри неща заедно. Сега се сетиха за списъци. Ако не ме беше закачил днес, въобще нямаше да коментирам техните неволи. Но той ме закачи и съм длъжен да кажа, че нямам нищо общо и съм го научил от медиите. За Корал съм правил само добро и той ми благодари. Да се знае", коментира Бойко Борисов.

Това е вторият скандал около редовността на назначението на Кирил Петков за служебен министър. Още през лятото на 2021 г. стана ясно, че Петков освен българско има и канадско гражданство. Тогава Конституционният съд обяви назначението му за противоконституционно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоана Илиева пред БНТ: Искам да покажа на какво съм способна на Олимпийските игри (ВИДЕО)
Йоана Илиева пред БНТ: Искам да покажа на какво съм способна на Олимпийските игри (ВИДЕО)
Георги Иванов: Трябва да си дадем сметка, че Първа лига е много интересна
Георги Иванов: Трябва да си дадем сметка, че Първа лига е много интересна