НОВИНИ

Водещите кандидати за председател на ЕК излизат на дебат в Маастрихт

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:58, 29.04.2024 (обновена)
Чете се за: 05:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Първи ключов сблъсък преди предстоящите Европейски избори. Водещите кандидати на 8 от 10-те европейски семейства се изправят един срещу друг на дебат . Сега виждаме картина на живо от в Маастрихт, където са поставени основите на ЕС и се водят дебатите. Сред т.нар. "шпицен-кандидати" са председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен от ЕНП и основните ѝ конкуренти - издигнатите от ПЕС и Обнови Европа.

Три теми, осем кандидати, един пост - председател на Европейската комисия. Дебатът в Маастрихт ще сблъска позициите на водещите кандидати за климатичните промени, външната политика, сигурността и демокрацията в Европа. Организаторите от "Политико" са се спрели на тези теми след допитване сред младежи от Маастрихсткия университет.

Германката Урсула фон дер Лайен не беше сред сочените през 2019 г. имена за наследник на Жан - Клод Юнкер начело на ЕК. Тогава за нов председател на Комисията беше спряган Манфред Вебер - отново от ЕНП. След натиск на френския президент Еманюел Макрон отпадна правилото водещият кандидат на партията-победител да става и председател на ЕК. Майка на 7 деца, лекар по образование, политик по призвание, макар като дете да мечтаела да стане археолог. Фон дер Лайен е дългогодишен член на германската Християндемократическа партия. Била е министър на семейството и младежта, на труда и на отбраната. Като председател на Комисията фон дер Лайен имаше нелеката задача да взима ключови решения по време на пандемията от COVID-19 и да ръководи европейския отговор на войната, която Русия започна в Украйна.

През март на конгреса на ЕНП в Букурещ, с огромно мнозинство я издигнаха за втори мандат.

"Страхотно е да бъда тук, да имам вашето доверие и подкрепа и да усещам вашата увереност в победата ни. Знам, че ние сме единни, а сега остава само да убедим и хората, да спечелим техните сърца и умове. А това е възможно единствено, ако сме екип. Знам, скъпи лидери, че мога да разчитам на вас", каза Урсула фон дер Лайен, водещ кандидат на ЕНП.

Ако проучванията за победа на ЕНП се окажат верни, е много вероятно да остане на поста си като председател на ЕК.

Основният ѝ конкурент - Никoла Шмит, издигнат от Партията на европейските социалисти. В момента е еврокомисар от Люксембург по въпросите за заетостта и социалните права. Шмит се бори за правата на работниците, заплатите и възможностите за младите европейци. Бивш дипломат и външен министър. Мечтаел да стане фермер.

"Това е Европа, която искаме - демократична, социална, устойчива. Искаме да бъде силна и не можем да допуснем вътре в тази наша Европа приятелите на Путин да се опитват да подкопават тези наши ценности", каза Никола Шмит, водещ кандидат на Партията на европейските социалисти.

Либералите от "Обнови Европа" излъчиха трима водещи кандидати - италианеца Сандро Гоци, французойката Валери Айе и германката Мари-Агнес Щрак-Цимерман.

На дебата в Маастрихт излиза Цимерман - депутат и председател на комисията по отбрана в Бундестага. Д-р Щрак-Цимерман, чиято детска мечта била да стане радиоводещ, има 20 години стаж като журналист. След като напуска медиите, става общински съветник в Дюселдорф.

Нидерландецът Бас Ейкхаут е един от двамата шпиценкандидати на Зелените. Еколог и изследовател на климатичните промени и биогоривата. Ейкхаут беше водещ кандидат на Зелената партия и на предходните избори, когато движението постигна най-добрите си резултати до момента. Като дете мечтаел да работи за Грийнпийс и да се бори срещу китоловни кораби.

За председател на ЕК е издигната и германката с датски произход Майлис Росберг. Зад 24-годишната активистка застава Европейският свободен алианс. Росберг е най-младият в историята кандидат за ЕК, а като дете мечтаела да стане футболист. Партията има и друг кандидат - испанецът Раул Ромева.

Движението, обединяващо крайнодесни партии "Идентичност и демокрация" издигна датския евродепутат Андерс Вистисен. Противник на разширяването на ЕС и на незаконната миграция. Мечтаел да стане историк.

Последният участник в дебата е лидерът на Европейското християнско политическо движение румънецът от Молдова Валериу Гилечи. Политическата му биография включва два мандата депутат в Молдова и вицепрезидент на ПАСЕ. Теолог по образование, инженер по професия, а също и пастор. Гилечи мечтаел да стане космонавт.
Кандидатите за Еврокомисията ще дебатират отново и в края на май в залата на ЕП, а домакин е EBU. Името на новия най-влиятелен човек в Брюксел трябва да стане ясно най-рано през септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рами Киуан беше избран за боксьор №1 на европейското първенство в Сърбия
Рами Киуан беше избран за боксьор №1 на европейското първенство в Сърбия
НСО: Охраната на Николай Денков не е сваляна
НСО: Охраната на Николай Денков не е сваляна