НОВИНИ

Японска компания се готви за историческо кацане на Луната

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:57, 25.04.2023
Чете се за: 03:47 мин.
Още
Слушай новината

Японският стартъп "Айспейс" днес ще направи опит да стане първата частна компания, която ще приземи апарат на Луната, съобщават Ройтерс и Франс прес. Ако всичко върви по план, апаратът "Хакуто-Ар" (бел.ред Hakuto - "бял заек" на японски) ще започне спускането си към лунната повърхност около 15.40 ч. по Гринуич (18.40 ч. българско време).

Спускаемият модул забави курса си на около 100 км над Луната, след което ще регулира скоростта и височината си, за да извърши "меко кацане".

Успехът на мисията обаче далече не е гарантиран. През април 2019 г. сондата "Берешит" на израелската организация "Спейс Ай Ел" се разби на лунната повърхност, докато се опитваше да кацне.

Израелският робот Берешит се разби на Луната

"Айспейс" обяви три алтернативни места за кацане и може да премести датата на спускането на Луната на 26 април, 1 май или 3 май, в зависимост от условията.

"Това, което постигнахме досега, е голям успех и ние вече прилагаме уроците, научени от този полет към бъдещите ни мисии", заяви по-рано този месец Такеши Хакамада, главен изпълнителен директор и основател на "Айспейс".

"Радвам се да бъда свидетел на този исторически ден, който бележи началото на нова ера на комерсиални лунни мисии".

С размери 2 метра на 2,5 метра спускаемият апарат е в орбита около естествения спътник на Земята от миналия месец, след като беше изстрелян през декември от Кейп Канаверал, Флорида, с ракета на компания "Спейс Екс".

Досега само САЩ, Русия и Китай са успели да приземят апарати на Луната. Япония и САЩ обявиха миналата година, че искат да си сътрудничат, за да изпратят японски астронавт на Луната до края на десетилетието.

САЩ и Япония съвместно ще изследват Луната

Спускаемият модул носи няколко лунни апарата, включително миниатюрен японски модел, разработен от Агенцията за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) в сътрудничество с производителя на играчки "Такара Томи". На борда му се намира и роувърът "Рашид", конструиран от Обединените арабски емирства.

Страната от Персийския залив, която е "новак" в космическата надпревара, изпрати орбитална сонда до Марс през 2021 г. Ако роувърът ѝ "Рашид" успее да се приземи, това ще бъде първата лунна мисия на арабска страна.

Китай ще изстреля междупланетна станция към Луната през 2024 г.

Проектът "Хакуто" на "Айспейс" е един от финалистите в международния конкурс Гугър Лунар Екс Прайз, който завърши без победител, тъй като нито една компания не успя да приземи апарат на Луната преди определената дата (2018 г.). Някои от проектите обаче не бяха изоставени.

Компания "Айспейс" възнамерява да създаде "редовна и евтина транспортна услуга до Луната".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павлета Рашкова получи наряд за финалите на Евро 2023 за девойки до 19 г.
Павлета Рашкова получи наряд за финалите на Евро 2023 за девойки до 19 г.
Габриел Донев стартира с успех на турнир в Ларнака
Габриел Донев стартира с успех на турнир в Ларнака