НОВИНИ

Йеменските хуси заявиха, че ще продължат нападенията си в Червено море

ЕК ще следи за икономическите щети от ограничаването на търговското корабоплаване в района

кораб
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:47, 19.12.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси заявиха, че нямат никакви намерения да спрат нападенията си срещу търговски съдове в Червено море независимо обявеното от САЩ създаване на съюз за защита на свободата на корабоплаването, заяви в Екс техният представител Мохамед ал Бухаити, цитиран от Франс прес.

"Дори ако Америка успее да мобилизира целия свят, нашите военни операции няма да спрат, независимо какви саможертви ще ни струва това", увери Ал Бухаити в Екс.

Хусите няма да променят позицията си по конфликта в Газа заради създаването на многонационалния военноморски съюз за защита на корабоплаването в Червено море, увери и водещият преговарящ на хусите Мохамед Абдулсалам, цитиран от Ройтерс. Създаваният от САЩ съюз е "на практика ненужен", увери той, като подчерта, че водите в близост до Йемен са безопасни, освен за израелски кораби или такива, които се насочват към Израел. Причината за това е "несправедливата агресивна война срещу Палестина", подчерта той.

Съединените щати започват международна операция за защита на корабоплаването в Червено море, предаде Ройтерс. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви новината по време на посещение в Бахрейн.

В операцията ще се включат 10 държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, съобщи Остин. Той обясни, че някои от страни ще провеждат съвместни патрули в южната част на Червено море и в Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

Междувременно Европейската комисия заяви, че остро осъжда действията на хусите срещу търговското корабоплаване в Червено море и ще следи за последващите щети за икономиката. Засега е рано за оценка на икономическото въздействие от тези събития, посочи говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси.

Той определи действията на хусите като неприемливо нарушаване на международното право, което създава опасности за корабоплаването. По неговите думи това е международен проблем, който следва да бъде решен с международни усилия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета
Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета
Русия засилва ядрените си сили на фона на "хибридната война" на Запада, заяви Путин
Русия засилва ядрените си сили на фона на "хибридната война" на Запада, заяви Путин