НОВИНИ

Йоана Илиева: Ще запазя чувството на настървеност и за Олимпийските игри

Състезателката по фехтовка вярва, че има светло бъдеще, в което да продължи да се усъвършенства

Йоана Илиева
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:26, 30.04.2024
Чете се за: 05:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Ще запазя чувството на настървеност и за Олимпиадата. Това заяви родната фехтовачка Йоана Илиева, която говори пред медиите, след като завоюва олимпийска квота на сабя за Игрите в Париж.

Илиева спечели квалификацията в Люксембург, където единствено победителката отиваше във френската столица. На пресконференция в Пресклуб България присъстваха още личният й треньор Ивайло Воденов, президентът на Българска федерация по фехтовка Величка Христева, европейската шампионка за девойки Емма Нейкова, както и членовете на Управителния съвет на федерацията Йордан Гълъбов и Запрян Ванчев.

Илиева коментира представянето си в Люксембург, като е на мнение, че сега е по-близо до почетната стълбичка в Париж.

„За мен лично този успех значи много. През последната година цялата академия „Етрополски“ работихме за този момент. В последния момент отборът ни за една точка не успя да се класира за Париж. Трябваше да се настроя за трудната квалификация в Люксембург, тъй като имаше кандидати от цяла Европа, а само един печели квота за Олимпиадата. Слава богу, спечелихме и отиваме на Олимпийските игри. Смятам, че съм по-близо до почетната стълбичка в Париж. Тази квалификация ми върна това чувство на пътеката – тази настървеност и желание на всяка цена да бия на нула. Ще запазя това чувство и ще го прехвърля на Олимпиадата“, заяви тя.

Състезателката по фехтовка вярва, че има светло бъдеще, в което да продължи да се усъвършенства.

„Мисля, че направих нещо важно за моя спорт. Бъдещото поколение ми диша във врата, в Лос Анджелис сме претенденти. От днес да тренираме за Лос Анджелис. Това няма как да стане никога. Като цяло, в женската сабя претендентките са около 30-годишни. Аз имам едни седем години, в които да работя над психологическата си подготовка“, сподели столичанката още относно това, което може да подобри.

Президентът на Българската федерация по фехтовка Величка Христева е категорична, че Илиева трябва да се цели в медал от Олимпийските игри.

„Толкова съм щастлива, и както всички мои колеги – много нерви, труд и напрежение ни костваше, но след като постигнахме своята цел, нямаме нужда много да говорим. Предстоят ни европейски първенства, но най-голямата цел, разбира се, е да се върнем от Париж с медал. Европейската шампионка за девойки е и член на националния отбор за жени. Това, което най-много радва федерацията, е че се появяват и искри и в шпагата“, каза Христева.

Тя апелира и за подкрепа от Министерството на младежта и спорта във финансово отношение, като обърна внимание и на условията за подготовка, които не са желаните за фехтовачите.

„Надявам се, че ще се справим с обезпечаването на подготовката на Йоана. Въпросът е, че някак си нашият спорт остава по-назад. Дай боже, като приключи Олимпиадата, ще проведем борба и с Министерството на младежта и спорта. Нашият бюджет е 650 000 плюс 200 000 кадрово обезпечаване. Когато поискаме повече от ММС, да сме извоювали повече. С международните участия горе-долу се справят, но едва ли хората знаят в какви зали тренират тези хора. След толкова построени зали, за нашия спорт няма“, обясни Христева.

Треньорът на Илиева – Ивайло Воденов, подчерта настървеността у възпитаничката си да разгромява всички съпернички в Люксембург.

„Всички сме щастливи от постигнатото. В мен оставя отговорността да подготвя Йоана за Олимпиадата. За пръв път я виждам от много време да играе настървено. Искаше буквално да разгромява своите съпернички. Очакват ни трудните моменти сега да се подготвим за Олимпиадата“, започна той.

Воденов каза, че тепърва ще стане ясно къде ще се подготвя Йоана за Париж, но със сигурност ще е в Европа. За нея предстои участие на Гран При в Корея, Световната купа в Пловдив и европейското първенство в Базел, Швейцария, като не е изключено и включването й на европейското първенство до 23 г.

„Не сме мислили за подготовка за Олимпиада. Чух се с няколко колеги. Чисто спортно-състезателни – Гран При в Корея, Световна купа в Пловдив плюс европейското първенство в Базел, Швейцария. Това е за Йоана. Както и европейското първенство до 23 г., в което вероятно ще се включи. Сега трябва да видим какви са опциите пред нея. Със сигурност ще бъде в Европа. Няма как да се пригодиш към всички състезатели. Можем да подобрим тактиката към различните стилове“, завърши треньорът по отношение на това какво може да бъде подобрено у Илиева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов отпадна във втория кръг на квалификациите в Екс-ан-Прованс
Димитър Кузманов отпадна във втория кръг на квалификациите в Екс-ан-Прованс
Доброволци от цялата страна преброиха 6240 врабчета
Доброволци от цялата страна преброиха 6240 врабчета