НОВИНИ

Йордан Лечков: Оставката на Михайлов бе подадена под натиск от премиера

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:44, 06.05.2021
Чете се за: 02:02 мин.
Футбол
лечков потърсете бербатов нали щеше оправя футбола

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков обяви, че оставката на Борислав Михайлов през 2019-та година е била депозирана поради натиск от страна на министър-председателят в оставка Бойко Борисов.

През месец октомври на въпросната година, Борисов и министърът на спорта Красен Кралев обявиха, че прекратяват отношенията си с Българския Футболен Съюз, докато там не настъпят промени.

Това доведе до оставката на Михайлов и временното назначаване на поста на Михаил Касабов. В "Тази Сутрин" по bTV обаче Лечков сподели, че вписването на Касабов е било неправилно.

"Преди година и половина беше неправилно вписан изпълняващият длъжността. Има правила и аз съм да се спазват. Беше неправилно поискана оставка и неправилно подадена под политически натиск. Аз не съм се подписал под протокола. От година и половина не се подписвам. Получават се такива неща, които не са приятни. В интересни времена това беше вмешателство в една независима организация. Под натиск беше подадена оставката. Беше видно - от премиера. Има си ред. За нас гласуват клубовете и това е вмешателство в работата ни. Боби Михайлов подаде оставка, за да не стават страшни неща. Можеше да бъдем извадени от всички състезания. Имаше индикации за подобно нещо."

Лечков коментира и кандидатурата на Димитър Бербатов, която дойде само 24 часа преди оттеглянето на оставката Борислав Михайлов, определяйки двете събития като "чиста стечение на обстоятелствата".

"Чисто стечение на обстоятелствата. Нямаше да бъде редовен този конгрес, дори да беше извънреден. Моля ви, когато казвам нещата, да ги следите, да ги проследявате и ще видите от първия ден какво съм казал. Пожелавам успех на Бербатов, млади хора са, бъдещето е пред тях. Само бих попитал: „В коя църква първо се прекръстиха?“ При кого ходиха за подкрепа, защото аз знам? И няма нищо лошо. Какъв административен опит имат? Ходили са при различни хора за подкрепа. Нека те го кажат. Когато някой иска нещо, трябва да излезе с програма. През тези 558 дни се изредиха толкова много имена за кандидати. Повечето хора са от бившия Изпълком или от сегашния. Намираме кусур на футбола, а ако погледнете кой седи от едната страна... Упрекнете ме мен в зависимост. Достатъчно неща казах. Нищо не подозирам, аз съм наясно. Днес не е времето. От първия ден казвам, че президентът се казва Борислав Михайлов. Всичко друго са врели-некипели."

Бившият футболист все пак призна за пропуски в работата на БФС и коментира лошото състояние на националния отбор, като според него причината за това е липсата на силно първенство и развит детскоюношески футбол.

"Пропуски има. Хората, които пратиха подкрепа към Борислав Михайлов, казаха - всичко е наред, но националният отбор не върви, за което аз отговарях. Нека да бъдем коректни. Футболистите се подготвят в клубовете, а не в националния отбор. Сменихме поне 10 треньора, все известни. Не ми е приятно да уволнявам Петър Хубчев, Красимир Балъков, Христо Стоичков, Лотар Матеус. На треньорите, които са идвали, ние им предоставяме възможност. Къде е тяхната отговорност? Ние нямаме силно вътрешно първенство, нямаме силни футболисти, които да играят в чужбина, да бъдат водещи фигури. Заедно с Краси Балъков имаме такава програма за детскоюношески футбол, съвместно с държавата. Футболът няма как да не бъде отражение на нашето ежедневие. Нямаме силни "Левски", ЦСКА. Трябваше да бъдем по-настоятелни в работата с държавата. Ако тя отказва, това не е сериозно. Общините трябва да са самостоятелни, да има промяна в закона за финансирането на спорта", каза той.

Накрая Йордан Лечков категорично заяви, че изборът на президент на централата ще се проведе през 2022 година, за когато е насрочен и редовният Конгрес на БФС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гвардейският представителен духов оркестър с поздрав към БНТ за празника
Гвардейският представителен духов оркестър с поздрав към БНТ за празника
Ген.-майор Михаил Попов: Към средата на годината ще получим новото индивидуално оборудване
Ген.-майор Михаил Попов: Към средата на годината ще получим новото индивидуално оборудване