НОВИНИ

Юлияна Янева и Мими Христова стигнаха до директните схватки за олимпийски квоти на квалификационния турнир в Истанбул

Гледайте олимпийската квалификация по борба в Истанбул НА ЖИВО по БНТ 3

Мими Христова
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:31, 10.05.2024
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Мими Христова и Юлияна Янева стигнаха до директни схватки за олимпийски квоти на квалификациите по борба в Истанбул, Турция, а Евелина Николова няма да има възможност да защитава бронзовия си медал от Токио 2020. Други две българки все още имат шанс да стигнат до Париж през репешажи.

Христова не се задържа дълго на тепиха в петък. Тя започна на 68 кг със светкавичен туш срещу унгарката Ноеми Сабадош при аванс от четири точки, след което надви с техническо превъзходство украинката Алина Бережна при оставащи 16 секунди до края на първата част. 

На полуфиналите, в които победа дава квота за Париж 2024, Христова ще се изправи срещу китайката Фън Чжоу. Тя е трикратна шампионка на Азия и освен това има два медала от световни първенства.

Пътят на Янева към полуфиналите на 76 кг бе труден, но носителката на приза за най-добра състезателка на "Дан Колов" се справи безупречно. Тя стартира срещу опитната австрийка Мартина Кюнц, която в Баку преодоля пресявките с 21:0 технически точки. Двете бяха равни при 3:3 във втората част, но Янева събори Кюнц 33 секунди преди края за нови четири точки. Българката в крайна сметка продължи напред със 7:5.

В следващата си схватка Янева спечели с категоричното 5:0 срещу състезаващата се с неутрален статут Кристина Шумова, а на четвъртфиналите българката срещна действащата европейска вицешампионка Анастасия Осняч. Украинката поведе с 2:0 след първата част, но втората бе доминирана от Янева. Тя направи пет безответни точки и получи още една след неуспешно оспорване на украинците за крайното 6:2.

На полуфиналите Янева ще срещне монголката Даванасан Енк Амар.

Евелина Николова няма да защитава медала си от Токио, след като отпадна в категория до 57 кг. Тя загуби на старта с 4:15 срещу Яйнелис Вердесия, а кубинската състезателка бе туширана от Лайлохон Собирова от Узкекистан още в следващата схватка.

Това означава, че нито една от медалистките за България в Токио няма да се състезава в Париж. Николова не спечели квота, а Тайбе Юсеин бе изместена на 62 кг в националния отбор от Биляна Дудова. Последната заслужи квота за Олимпийските игри през европейските квалификации в Баку.

Ирена Бинкова записа една победа на 53 кг, след като тушира мароканката Зинеб Еш Шабки на старта. След това българката отстъпи с техническо превъзходство срещу трикратната европейска шампионка Сталвира Оршош. Унгарката обаче надви кубинката Лаура Авила и при победа над молдовката Мариана Драгутан ще изтегли Бинкова на репешаж.

Подобна е съдбата и на Миглена Селишка на 50 кг. Българката загуби с 0:10 срещу севернокорейката Сон-хян Ким, която записа още една победа с техническо превъзходство срещу виетнамката Ти Шуан Нгуен. Ким се добра до полуфинала, в който обаче ще се изправи срещу 11-кратната европейска шампионка Мария Стадник от Азербайджан.

Според регламента на турнира в Истанбул, победителите от репешажите в двете схеми ще се срещнат в директна схватка за трета олимпийска квота в категорията. В четвъртък Айк Мнацаканян спечели третата квота за България - на 77 кг класически стил.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унищожиха невзривена граната в Старозагорско
Унищожиха невзривена граната в Старозагорско
Огромно слънчево петно предизвиква мощни изригвания
Огромно слънчево петно предизвиква мощни изригвания