НОВИНИ

Южното Черноморие се възстановява от водното бедствие

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 07.09.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Южното Черноморие започна битката за възстановяване от водното бедствие. Военни се включват в разчистването. Пътят от Синеморец към Ахтопол е отворен. Очаква се днес да започне изграждането на временния мост между Царево и Ахтопол. Над 4000 са туристите, засегнати от бедствието. Тепърва ще се анализира дали човешка небрежност не е засилила мащаба на бедствието.

След заседанието на кризисния щаб стана ясно, че ситуацията в Царево вече се нормализира. Въпреки това екипи на МВР помагат на туристи да се приберат от критичните места. Започна и оценка на щетите както в пострадали имоти, така и на съоръжения - част от инфраструктурата, където спешно има нужда от ремонт.

МВР: Няма бедстващи хора на територията на община Царево

Социални работници вече са започнали огледи на имоти за отпускане на еднократна финансова помощ. Продължава и контролираното изпускане на двата язовира в района на Царево, където стените са компрометирани. От днес военни също се включиха да помагат - част от тях са екип от инженери, които ще участват в изграждането на нови съоръжения. Имат готовност да помагат и с военна техника.

"Ще докладвам лично на премиера какви са щетите, защото държавата трябва да знае с какво трябва да помогне на нашата община. Щетите да са огромни, но започваме лека полека да се възстановяваме. За 24 часа успяхме да върнем нормалния ритъм на живот в община Царево, няма откъснати села, всички подстъпи са осигурени, има достъпност до всяко едно село, енергоподаването е възстановено, водоподаването е възстановено също със забележката, че и днес водата не трябва да се използва за питейни нужди", каза Георги Лапчев, кмет на община Царево.

Кметът на Царево: Без помощ от държавата няма как да се възстановим

"Естествено, от каквото имат нужда и с каквото армията разполага, ще им помогнем.

- Много време ли отнема изграждането на нови съоръжения?

- С това, което разполага армията, не отнема много време. Въпросът е какъв е терена, но това специалистите ще преценят и решение ще бъде взето и обсъдено с щаба", каза флотилен адмирал Велко Велков от ВМС.

Властите препоръчват водата да не се използва за питейни нужди, както и да се влиза в морето заради замърсяването след бедствието. Екипи от доброволци разнасят бутилирана вода за пиене.

Денков: Обстановката в Царево се успокоява, реакцията на институциите беше светкавична

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо: Историята на съперничеството ми с Лео Меси приключи
Кристиано Роналдо: Историята на съперничеството ми с Лео Меси приключи
Издирват пастир от Карлово, подал фалшив сигнал за изгубени мъж и жена в Стара планина
Издирват пастир от Карлово, подал фалшив сигнал за изгубени мъж и жена в Стара планина