НОВИНИ

За и против: Строят детска градина на мястото на пазар "Север" в София

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:33, 25.07.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

В София на мястото на пазар "Север" ще бъде построена детска градина, такова решение взе общинският съвет в четвъртък. Предстои изготвянето на устройствен план от главния архитект на столицата арх. Здравко Здравков. Това ще отнеме няколко месеца, след което ще бъде обявен и конкурс за изграждането на сградата.

Празен е пазарът в делничен ден. Атмосферата в събота обаче е далеч по-различна.

"Пазарът ни е препитанието, каквото произведем и ни е повече, тук на пазара го носим", разказа Искра.

"Пазарът трябва да остане тук", смята Станислав.

На този терен, където се намира пазарът, може да бъде изградена детска градина с 8 групи за около 200 деца. Търговци обаче са на мнение, че детски градини трябва да има, но не и тук, на мястото на пазара.

"Ако може да я изместят някъде, ние на друго място няма къде да отидем", предложи Искра.

"Пазарът е слабо ангажиран, около 25% от масите и сергиите са заети. Разбира се, че хора, които от десетилетие си изкарват поминъка там, няма да са доволни, но пак казвам: нашата работа като управляващи е да балансираме между интересите на различни групи", обясни председателят на Комисията по финанси в Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Десислава живее близо до Женския пазар в столицата, но предпочита да пазарува тук. Дошла е заедно с детето си, което е почти на две, но не е класирано в детска градина. Осъзнава нуждата от нови сгради за най-малките, но в случая е скептична.

"Това не е подходящо място за детска градина, имайки предвид близостта до доста натоварен път. Аз не бих искала да си доведа детето в този регион за детска градина", каза тя.

Част от решението на общинския съвет е и три имота в "Манастирски ливади-изток", които са собственост на друга общинска фирма, също да бъдат предоставени на Столична община. Там ще бъде изградена детска градина с 4 групи за над 100 деца. Това е и един от районите, в който проблемът с недостиг на места в детските градини е най-сериозен.

"Следващата година да можем да приключим всички процедури и да започнем строителството, и, разбира се, колкото е възможно по-бързо да може да приема деца", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Вече има интерес от инвеститори и към идеята партерните и първите етажи в новоизграждащи се сгради да бъдат детски градини, напомни Фандъкова.

"Ние насърчаваме и помагаме такова строителство, защото това е също една възможност, която би могла много по-бързо да направи този процес", допълни Фандъкова.

От Столична община заявиха, че в момента се строят 15 детски градини в различни райони на София. Очаква се до края на годината 7 от тях да бъдат завършени и да приемат деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Наръчник за оцеляване на младия учител" написа преподавател от Бургас
"Наръчник за оцеляване на младия учител" написа преподавател от Бургас
Над 160 000 души в цяла Франция се обявиха против здравния пропуск
Над 160 000 души в цяла Франция се обявиха против здравния пропуск