За какво гласуват ресторантьорите

от БНТ
10:32, 04.04.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
разхлабване мерки повече ученици клас отварят ресторантите обзор
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Работещи мерки и реални компенсации за всички собственици и наематели на ресторанти и хотели очакват след изборите представителите на бранша в Русе. Техният бизнес пострада най-много по време на пандемията, 20% от ресторантите в града са фалирали. Затова днес те гласуват за нов подход при разпределянето на финансовите помощи.

Надеждата за адекватно финансово подпомогне ще отведе Мария Гецова до урната днес. От 30 години тя е управител на ресторант, но казва че толкова трудно никога не е било.

"Съкратили сме готвач, сервитьори. Подадохме за помощ 80 на 20, но ни ги запорираха, защото не сме плащали осигуровки по обясними причини”, обяснява Мария.

Ресторантът няма изнесени маси на открито и в момента продължава да трупа загуби.

Хотелите в Русе също са в икономическа криза. Стаите им са празни. Ако един хотел преди пандемията се е запълвал на 80%, сега заетите стаи са едва 4.

"За 2020 г. 210 000 лв. покрити от нас загуби. Освободих 30 човека. Имахме възможност да си върнем част от персонала, но ние нямаме достатъчно работа”, споделя Мая Русанова, която е управител на хотела.

Мая Русанова ще даде своя вот с очакване заетите в бранша да бъдат сигурни за работните си места.

"Трябва да има програми, по които да можем да кандидатстваме само и единствено ние. Те изискват от нас да имаме платени данъци. При неработещ обект няма откъде да събереш пари за данък”, допълва Русанова.

Освен фалиралите ресторанти, и голяма част от хотелите в Русе изобщо не са отваряли след първия локдаун. Всички разчитат държавата да им помогне за рестарта на бизнеса.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Къде се гласува само с хартиена бюлетина
Къде се гласува само с хартиена бюлетина
Красимир Каракачанов гласува в Плевен
Красимир Каракачанов гласува в Плевен