НОВИНИ

За какво не могат да се разберат енергетиците и правителството?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:06, 02.10.2023
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

Основната точка, по която не могат да се разберат протестиращи и правителство, е внасянето на плановете в Европейската комисия. Според синдикатите плановете трябва да бъдат изцяло предоговорени, според държавата - това ще доведе до загуби. По плана за справедлив преход предвидените средства за над 1,15 млрд. евро.

ЕК потвърди днес, че е получила българските планове за справедлив преход

Тази сутрин правителството публикува актуализирани териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Това са и регионите, които биха били най-тежко засегнати от спирането на въгледобива и прилежащите към него тецове.

Общата сума на средствата за трите области е 1,15 млн. евро като най-много от парите ще бъдат насочени към Стара Загора - 936 млн. евро, а най-малко към Перник - 92 млн. евро.

Според обновените планове отпадат датите за затваряне на тецове, но остават изискванията за затваряне на мощности, което на практика означава същото. Още 15 години могат да работят тецовете. Още десет години допълнителен срок ще бъде даден за рекултивация.

Протестиращите енергетици изготвиха шест искания към правителството

"Не говорим за друга дата, различна от 2038 година. Това е годината, когато ще спре производството на ток от въглищни централи. Имаше искания от протестиращи да отпадне датата 2026 година за ТЕЦ "Бобов дол" - да тя е премахната", каза премиерът Николай Денков на 1.10.2023 г.

"Премахнаха датата от текста, но самият текст остана, тоест затваряне на мощности 2026 година си го има като текст. Тука вече е въпросът от 4500 инсталирани мощности, 1600 които трябва да затворят - през 2026 година кои са", коментира Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ "Бобов дол".

"В плана е записано "няма да се затварят мощности", но също е записано, че ще работят до 2030 г. на 1500 мегавата, до 2035 на 1000 мегавата. Това са 3 млн. тона въглища, значи половин рудник да работи от три", заяви Бисер Бинев, синдикалист в "Мини Марица-изток".

Какво пише във финалните териториални планове на Стара Загора, Перник и Кюстендил

Работниците от ТЕЦ-Сливен се присъединяват към протестиращите

Три са основните насоки, по които правителството ще разпредели парите - за изграждане на устойчиви мощности, включително ВЕИ, за социална подкрепа и осигуряване на заетост и за създаване на алтернативни индустрии, в които хората ще могат да работят.

От своя страна обаче синдикатите имат други искания: да няма междинни години за спиране на мощности, а това да стане изцяло през 2038 година; да бъде запазено производството на ток от въглища; да бъде написана енергийна стратегия и да бъде отложена либерализацията на пазара на ток за бита.

"Териториалните планове не затварят мини и тецове, тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми", каза премиерът Николай Денков на 1.10.2023 г.

Остават денонощни блокадите на Прохода на Републиката

Правителство и синдикати се разминават и в информацията за бъдещи социални пакети за напускащите въгледобива и енергетиката.

"Правителството ще работи заедно със синдикатите по национална програма за компенсаторни пакети", обеща премиерът Денков.

"Ние знаем едно - пари за обезщетение и за ранно пенсиониране няма - тези пари ще отидат за нещо друго, те не идват за нас. От една страна ни казват до 2038 година ще работите, от друга ни казват: "Елате да си вземете обезщетението", коментира Владимир Топалов, председател на миньорска федерация "Подкрепа".

Денков: Очакваме синдикатите, за да подготвим аргументите и исканията си пред ЕК

Предложението среща критики и от икономисти.

"Това е едно от тези грандомански обещания, които не решават социалните проблеми, просто хвърлят едно решение, което се опитва да потуши пожара - това, което конкретно трябва да се направи е да се види кои хора трябва да се пенсионират по-рано, кои хора могат да се преквалифицират или да се преструктурират в друго предприятие", обясни Констанца Рангелова, ЦИД.

Синдикатите продължават да държат и планът да бъде изцяло трансформиран. Според правителството обаче е имало риск да загубим средства ако планът не беше внесен.

"Това означава, че ние губим средствата и оттук нататък няма какво да си говорим, разговорът става излишен, всеки ще се оправя самичък", каза премиерът.

"Топката е в тяхното поле, ние също протягаме ръка, не искаме нещо кой знае какво. Искаме да дойдат тук и да се срещнат - както е казано - с народната любов", Бисер Бинев, синдикалист в "Мини Марица-изток".

Внесените териториални планове не са окончателни, а тепърва ще бъдат предоговаряни с Европейската комисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Себастиан Корда и Адриан Манарино ще играят на финала на тенис турнира в Астана
Себастиан Корда и Адриан Манарино ще играят на финала на тенис турнира в Астана
Карлос Алкарас очаква Григор Димитров или Яник Синер на полуфиналите в Пекин
Карлос Алкарас очаква Григор Димитров или Яник Синер на полуфиналите в Пекин