НОВИНИ

ПП-ДБ внасят законопроектите за реформа в службите за сигурност

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:57, 02.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

От ПГ "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" внасят законопроектите за реформа в службите за сигурност. Това обявиха на брифинг Кирил Петков и Атанас Атанасов.

Петков заяви, че в края на миналата седмица е провел срещи в Австрия с представители на парламентарно представени партии, както и с техния външен министър. Темата е била Шенген.

Реформа в службите - след като се успокои обстановката в Украйна, заявиха от ГЕРБ и ДПС

"Това, което те заявиха, че най-големият въпрос във връзка с тяхното вето е сигурността на миграционните потоци, сигурността на границите, информационна сигурност", обясни Петков.

По негови думи е получил уверението на премиера, че се прави всичко възможно да бъдат убедени Австрия и Нидерландия, че страната ни е готова за Шенген, но това е отговорност не само на правителството, но и на НС. "Ето защо днес входираме законите за службите със сигурност", обяви Кирил Петков. Според него службите трябва да бъдат реформирани, а доверието към тях - повишено.

Дискусията около службите се води в НС и тя трябва да е силно експертна, смята премиерът

"Едновременно с това знаем, че колегите от ГЕРБ в момента показват непълна готовност в този момент на подкрепят законите. Надявам се да променят това виждане, защото се надяваме Шенген да е толкова голям приоритет за тях, колкото и за нас. Един от големите приоритети, за да подкрепим това правителство заедно, беше влизането ни в Шенген. Надявам се да не се изчаква да дойде ротацията, за да можем да придвижим въпроса за Шенген", коментира Петков.

Илияна Йотова: Искат да сложат ръка на службите, президентът няма да позволи

Атанас Атанасов заяви, че законопроектите касаят промяна в начина, по който се управляват отделните звена, а този въпрос бил обсъждан неколкократно.

"На този етап този законопроект за сливане на службите не го внасяме, защото няма подкрепа, но не се отказваме от него - да има един разузнавателен орган", посочи Атанасов.

По отношение на протестите на енергетиците и миньорите, Кирил Петков заяви, че най-добрият начин е да се седне на една маса.

Темата със службите за сигурност е един от приоритетите на правителството, анонсирани от ПП-ДБ и бе повод за напрежение между парламентарно представените сили, подкрепящи правителството на акад. Денков. От ГЕРБ-СДС и ДПС първоначално подкрепиха идеята, анонсирана от ген. Атанас Атанасов за сливане на военно и цивилно разузнаване, но впоследствие от ДПС настояха, че сега е война и не е време за структурни реформи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
иРНК ваксините срещу COVID-19 спечелиха Нобелова награда за медицина
иРНК ваксините срещу COVID-19 спечелиха Нобелова награда за медицина
Южната трибуна на стадион "Локомотив" бе осветена на официална церемония
Южната трибуна на стадион "Локомотив" бе осветена на официална церемония