НОВИНИ

Протестиращите на "Тракия" настояват за среща с премиера на място, подписаха споразумение

bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 02.10.2023
Чете се за: 02:27 мин.
Регионални
Слушай новината

Миньори и енергетици държат затворена АМ "Тракия" при Стара Загора от петък. Преминаването във всички посоки по пътния възел остава блокирано и трафикът се пренасочва от екипи на полицията по обходни маршрути.

Протестиращите са много твърди в исканията си. Те смятат, че министър-председателят и представители на правителството трябва да проявят уважение към тях и да отидат на място. Отказват категорично да отидат на преговори в София.

Тази сутрин на сайта на Министерството на енергетиката бяха качени плановете за плавен преход. От плана за региона става ясно, че Стара Загора ще бъде най-потърпевш, защото повече от 11 000 работещи в мините и в тецовете ще бъдат засегнати.

"Това е пълна лъжа, което го говорят, с цел да настроят обикновените граждани, които не са свързани с енергетиката. Моята заплата е 1450 лева", заяви Християн.

АМ "Струма" е блокирана и в двете посоки от протестиращи енергетици и миньори

"Това не може да бъде така. На нас ни трябва да добиваме поне 20 милиона тона въглища на година", допълни Зорка Маджарова.

"Лошо ще бъде за всички – на само за нас, а и за цяла България, защото ще се промени всичко. Без енергетика ние ставаме зависими и от всички други държави", обясни Николай Нейков.

В 12.30 ч. бяха прочетени част от исканията на протестиращите. Те искат среща и очакват такава да се проведе в следващите дни в Народното събрание с председателите на парламентарно представените партии и с тях да бъде подписан документ, споразумение.

Едва тогава ще се водят разговори за прекратяване на протестите. Дотогава всички блокирани пътни артерии остават затворени.

Гражданското неподчинение на миньорите продължава, те призоваха и колегите им от АЕЦ "Козлодуй" да ги подкрепят.

Вижте още в прякото включване на Мариела Хубинова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец без Евгени Хаджирусев за участието си в квалификацията на ФИБА Къп
Черноморец без Евгени Хаджирусев за участието си в квалификацията на ФИБА Къп
Даниил Медведев е полуфиналист на тенис турнира в Пекин
Даниил Медведев е полуфиналист на тенис турнира в Пекин