НОВИНИ

За първи път от 30 години Франция ще има жена премиер - коя е Елизабет Борн

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:22, 17.05.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

За първи път от 30 години Франция ще има жена премиер. Президентът Еманюел Макрон номинира за поста досегашния министър на труда Елизабет Борн. Тя ще наследи Жан Кастекс, който вчера подаде оставка. Досега Франция е имала само една жена министър-председател - Едит Кресон, заемала поста в началото на 90-те години при президента социалист Франсоа Митеран.

30 години след Едит Кресон в Матиньон отново влиза жена. Тя е Елизабет Борн.

"Искам да посветя тази номинация на всички малки момичета и да им кажа да следват докрай мечтите си и че нищо не трябва да спира битката за мястото на жените в обществото", заяви Елизабет Борн, номинирана за премиер на Франция.

Елизабет Борн е родена на 18 април 1961 година в Париж. По образование е инженер - завършила е престижното Национално инженерно училище и Политехническия институт. Определя се като представителка на левицата и защитничка на социалната справедливост и равните възможности. Технократ и лоялен съюзник на френския президент, част от лявото крило в партията му.

Три пъти е била министър - досега оглавяваше министерството на труда, заетостта и икономическата интеграция, а преди това е министър на екологичния преход и на транспорта в правителството на Макрон.

Сред постиженията ѝ е спад на безработицата във Франция, която достигна най-ниските си нива от 15 години, а при младежите - дори 40 години. Тя разработва така наречения план "един младеж, едно решение", който предвижда мащабно финансиране за професионална подготовка на младите хора.

Реформите, които въвежда, често ѝ навличат критики. Тя намалява помощите за някои безработни, а като министър на транспорта отменя щедрите пенсии и облаги за служителите на държавните железници.

Описват Елизабет Борн като работохолик, а сред задачите ѝ в бъдещото правителство е да реализира пенсионната реформа на Макрон и да ускори климатичните политики във Франция.

За личния ѝ живот се знае малко, но след като прекара COVID-19 сподели, че престоят ѝ в болницата е било плашещо преживяване. Рано губи баща си, но математиката ѝ дава утеха и проправя кариерното ѝ израстване.

Номинацията ѝ предизвика нееднозначни реакции. Проучване от април сочи, че 45% от французите признават, че не знаят коя е тя. Макар и непопулярна в страната си, тя става поредната жена лидер в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков преди срещата с превозвачите: Очаквам конструктивен разговор
Кирил Петков преди срещата с превозвачите: Очаквам конструктивен разговор
Левски пусна на търг фланелката на Илиян Стефанов от финала за Купата на България
Левски пусна на търг фланелката на Илиян Стефанов от финала за Купата на България