НОВИНИ

Кастрева: Протестиращите утре да прояват толерантност - над 9000 зрелостници трябва да се придвижат безпроблемно

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
09:32, 17.05.2022
Чете се за: 01:52 мин.
Образование
Слушай новината

Първата задължителна матура по български и литература след 12-и клас започва на 18 май в 8.30 часа. В 8.00 часа е обявеният час за националните протести на превозвачите, като в столицата се очаква да бъде блокиран градският транспорт, а в страната да бъдат спрени междуградските автобуси.

От Министерството на образованието и науката на няколко пъти апелираха протестите да бъдат съобразени с матурите, за да може учениците спокойно да стигнат до училищата.

"Надявам се това да бъде един ден на толерантността и всички да проявят разбиране, толерантност и отговорност, за това, че датите на матурата бяха обявени още преди началото на учебната година. Това е ден, в който нашите зрелостници, ще направят първата крачка за следваща професионална реализация. Това е изключително важен и отговорен ден. Силно се надявам, че няма да има проблеми с придвижването на нашите над 9000 зрелостници, които ще се явят на матурата по български език и литература. Ангажирани са поне 2000 служебни лица - квестори, училищни комисии и други екипи. Денят е важен и отговорен и вярвам, че всички ще проявим разбиране", каза в "Денят започва" по БНТ Ваня Кастрева - началник на Регионалния инспекторат по образование - София.

Преди матурата: Зрелостниците притеснени заради протеста на превозвачите

За матурата по български и и литература в столицата има подадени 9200 заявления. За втората матура - 9100.

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красива подводна церемония беше извършена край бреговете на Флорида
Красива подводна церемония беше извършена край бреговете на Флорида
Започва розоберът в Казанлък
Започва розоберът в Казанлък