НОВИНИ

За първи път в Австралия няма нови смъртни случаи от COVID-19

първи път австралия без смъртни случаи covid
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:07, 15.09.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Австралия за първи път от два месеца регистрира нула нови смъртни случаи от коронавирус във вторник, като забавянето на новите случаи позволи да се облекчи карантината във втория по големина град.

Само 50 случая на нови вирусни заразявания са регистрирани в цялата страна - от пикове от над 700 в края на юли и началото на август - докато за първи път от 13 юли не са регистрирани смъртни случаи, сочат данните на AФП.

Новината дойде ден, след като карантината на Мелбърн беше разхлабена, което позволява на жителите да прекарват по един допълнителен час на ден, упражнявайки се навън и посещавайки приятели, живеещи сами.

В щата Виктория местните жители ще могат да излизат от домовете си, а фирмите могат да отворят отново от полунощ в сряда, след като броят на случаите в областта се сви значително.

"Това е огромно нещо, това е много положително нещо", каза премиерът на Виктория Даниел Андрюс.

Жителите на Мелбърн все още са изправени пред ограничения, като несъществените фирми остават затворени и има вечерен полицейски час до 26 октомври.

Почти 3/4 от 27 000 случая в Австралия и 90% от 816 смъртни случая от коронавирус са се случили в щата Виктория.

Стотици загинаха в домове за възрастни хора, докато вирусът излезе навън, заразявайки хиляди жители и персонал.

Огнища на заразата се появиха и в училища, кланици и болници, след като бъркотия в хотелите, използвани за карантина на международни пътници, позволи на вируса да изтече обратно навън.

Ограниченията, въведени за международни пристигания след избухването в Мелбърн, силно ограничиха възможността на хората да се върнат, като търговските авиокомпании дадоха приоритет на пътниците от първа и бизнес класа да им се компенсират загубите, натрупани с почти празни самолети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моуриньо призна за случаи на COVID-19, но не обяви имена
Моуриньо призна за случаи на COVID-19, но не обяви имена
Стивън Петков: Искам да виждам името си изписано на таблото
Стивън Петков: Искам да виждам името си изписано на таблото