НОВИНИ

За пръв път: Фенове ще връчат "Оскар" с гласуване в Туитър

грабне оскарите
bnt avatar logo
от БНТ
14:33, 16.02.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

За първи път в 94-годишната история на наградите "Оскар" публиката ще може да гласува за своя любим филм и любим филмов момент в Туитър. Трима от феновете ще получат възможността да присъстват на церемонията и дори да връчат статуетка на победител.

Зад решението на филмовата Академия стои стремежът да привлече нова публика след отлива на телевизионни зрители. Спадът в гледаемостта на "Оскари"-те започна през 2014 г. Миналогодишната церемония бележи антирекорд с 9,5 млн. зрители, спрямо 23 млн. през 2022 г.

Феновете ще могат да гласуват за филм като напишат заглавието му в Туитър и хаштаговете #Oscars Fans Favorite и #Sweepstakes. А за любим филмов момент - трябва да споделят хаштага #OscarsCheerMoment. Българските потребители нямат достъп до гласуването.

Всеки потребител ще може да гласува до 20 пъти на ден от 14 февруари до 3 март. Филмът любимец на зрителите ще стане ясен на церемонията на 27 март, но няма да получи статуетка.

Петима късметлии, гласували за любим филмов момент, ще спечелят безплатни билети за кино за една година в киносалон по избор и абонаменти за стрийминг платформи.

Вотът на публиката е опит продукции с малко или с никакви номинации да бъдат компенсирани, пише "Variety". Такава например е "Спайдърмен: няма път към дома“ - с единствена номинация за визуални ефекти и с приходи от билети от над 1,7 млн. долара.

Академията се опитва да увеличи аудиторията пред телевизионния екран и с избора на водещи на церемонията - тази година тази чест се падна на комедиантките Реджина Хол, Ейми Шумър и Уанда Сайкс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Фейгин е последната ни участничка на Игрите в Пекин
Александра Фейгин е последната ни участничка на Игрите в Пекин
Синдикат "Огнеборец": Разграничаваме се от криминални лица на нашия протест
Синдикат "Огнеборец": Разграничаваме се от криминални лица на нашия протест