НОВИНИ

За пръв път от 1992 г. насам: Дания е на 1/2-финал на Европейско първенство

bnt avatar logo
от Калоян Николов
18:02, 03.07.2021
5958
Чете се за: 08:55 мин.
Спорт
пръв път 1992 насам дания финал европейско първенство

Националният отбор на Дания е третият полуфиналист на УЕФА Евро 2020, след като победи Чехия с 2:1 в четвъртфинален сблъсък на първенството.

Двубоят на Олимпийския стадион в Баку бе излъчен ОНЛАЙН ексклузивно за читателите на bntnews.bg!

Сблъсът тази вечер между Чехия и Дания бе трети между двете нации на Европейско първенство, като Чехия има победи в предишните два с 2:0 в груповата фаза на Евро 2000 и 3:0 в четвъртфиналите на Евро 2004.

Срещата в столицата на Азербайджан започна отлично за състава на Дания, който откри резултата в 5-ата минута. Каспър Долберг спечели несъществуващ ъглов удат за "червения динамит", който Йенс Ларсен центрира. Топката влетя дълбоко в наказателното поле на Чехия, където най-съобразителен бе Томас Дилейни. Датският полузащитник стреля с глава в долния десен ъгъл на врата на Томаш Вацлик и откри резултата в мача - 1:0 в полза на Дания!

"Окрилената" Дания получи страхотен шанс да удвои аванса си в 12-ата минута, когато Пиер-Емил Хьойберг пусна великолепен 40-метров извеждащ пас зад защитата на Чехия. Топката достигна Мартин Брайтуайт, който преодоля Томаш Калаш излезе очи в очи с Томаш Вацлик. Брайтуайт се опита да чукне топката покрай чешкия страж, но Вацлик изби топката от опасност.

В 17-ата минута комбинацията Ларсен - Дилейни бе напът отново да реализира гол за "червения динамит". Датският полузащитник центрира отляво в наказателното поле на Чехия, а кълбото достигна голмайстора Томас Дилейни, който стреля неточно в аут.

Футболистите на Ярослав Шилхави създадоха първото си чисто голово положение пред вратата на Каспер Шмайхел в 22-ата минута, когато датският вратар изчисти топката в краката на Лукаш Масопуст. Крилото на Чехия напредна към наказателното поле на Дания и пусна великолепно извеждащо подаване към Томаш Холеш, който стреля от малък ъгъл, но право в тялото на Шмайхел.

В 27-ата минута Мартин Брайтуайт успя да пробие чешката защита отляво и нахлу в наказателното поле. В последствие стреля малко преди малкия пенал но встрани от лявата странична греда на Томаш Вацлик.

Постепенно чешкият тим наложи натиск на възпитаниците на Каспер Хюлманд, който за малко да се материализира в гол, когато в 34-ата минута Петр Шевчик центрира от левия фланг на датската врата. Високата топка попадна в краката на Томаш Холеш, който стреля от воле, но право в ръцете на Каспер Шмайхел.

В 38-ата минута Дания организира опасна контраатака чрез Яник Вестергор, който пусна изящен извеждащ пас по десния фланг на датското нападение към Микел Дамсгор. Офанзивният футболист на "червения динамит" се изправи очи в очи с Вацлик, но стреля право в обсега на чешкия вратар.

По-добрата играя на скандинавците се увенча с второ попадение в самия край на първото полувреме. Този път датчаните организираха атака от левия фланг, която завърши с великолепно центриране на Йоаким Меле с външен фалц. Високата топка бе адресирана за Мартин Брайтуайт, но нападателят не успя да я засече, но това стори Каспер Долберг, който с удар от въздуха разпечата за втори път вратата на Томаш Вацлик - 2:0 за Дания!

Това бе и последното опасно голово положение пред една от двете врати за първите 45 минути на Олимпийския стадион в Баку. Така двата тима се отправиха към съблекалните при резултат 2:0 в полза на Дания!

Второто полувреме започна агресивни действия от страна на Чехия да намали пасива си от два гола. В 46-ата минута Михаил Кременчик стреля от дъгата на датското наказателно поле, но Шмахйел изби топката с една ръка.

Буквално секунди по-късно вратарят на "червения динамит" предотврати инкасирането на попадение, след като изби воле на Антонин Барак от границата на наказателното поле в десен ъглов удар.

Неспирните набези на чешките футболисти към датската врата дадоха резултат в 49-ата минута, когато Владимир Цоуфал центрира отляво в наказателното поле на Дания, топката достигна Патрик Шик, който с едно докосване я прати в долния десен ъгъл на Каспер Шмайхел. Това е пето попадение за чешкия нападател на първенството, което го прати на челната позиция в голмайсторската листа.

Първото сериозно положение за Дания се откри в 69-ата минута, когато появилият се като резерва Юсуф Поулсен започна индивидуален рейд от центъра на терена към чешкото наказателно поле. Бързоногият футболист нямаше опция да комбинира със свой съотборник и от границата на наказателното поле стреля по земя, но Томаш Вацлик улови топката в ръцете си.

В 74-ата минута Чехия получи правото да изпълни пряк свободен удар от лявата страна на датското наказателно поле за нарушение срещу Петр Шевчик. Зад топката застана Антонин Барак, който центрира остро в малкия пенал, но Шмайхел изби кълбото преди то да достигне главата на Томаш Сучек.

Четири минути по-късно Томаш Вацлик предотврати трети гол в своят врата, когато Дания организира опасна атака. Даниел Вас подаде успоредно към Юсуф Полсен, който стреля от движение, но чешкият страж се разтегна максимално и ефектно изби топката в ъглов удар.

Дания можеше да възстанови преднината си от два гола в 82-ата минута, когато бърза триходова акция поднесе топката към Йоаким Меле от Матиас Йенсен. Меле проникна в чешкото наказателно поле отляво и стреля по земя от малкия пенал, но Вацлик скъси ъгъла и отрази изстрела на датския футболист.

Последният съдийски сигнал на Бьорн Кайперс ознаменува завръщането на Дания сред четирите най-добри отбора в Евро за пръв път от 1992 г. насам, когато "червения динамит" триумфира с европейската титла!

Съставите на двата тима:

Чехия: Вацлик, Борил, Челустка, Калас, Куфал, Холес, Сучек, Севчик, Барак, Масопуст, Шик;

Дания: Шмайхел, Вестергор, Кяер, Кристенсен, Мале, Стригер, Хойберг, Дилейни, Дамсгор, Брайтуайт, Долберг.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети църногорски събор в сърцето на Граово
Трети църногорски събор в сърцето на Граово
COVID карантина в Индонезия: С полиция и преграждане на улици
COVID карантина в Индонезия: С полиция и преграждане на улици